Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan medisch assistenten: onderwijs schiet te hulp

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 16:12

Er dreigt een groot tekort aan medisch assistenten zoals dokters-, apothekers- en tandartsassistenten.

Verschillende instanties slaan daarom nu de handen ineen om gediplomeerd personeel op te leiden. Zij-instromers zijn een mogelijke oplossing van het probleem.

Nieuwe baan
Onder meer het UWV, MBO-opleidingen Vista College en Gilde opleidingen en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg hebben een leerwerktraject ontwikkeld om mensen in de WW de kans te geven om zich om te scholen tot medisch assistent. De studenten gaan dan drie dagen aan de slag in een dokterspraktijk en krijgen een dag per week college.

Video: L1

Tekort
De Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten luidt al een paar jaar de noodklok dat het tekort aan nieuwe assistenten oploopt. En mede door de coronacrisis was in veel praktijkruimtes geen ruimte om stagiaires aan te nemen, een essentieel onderdeel van de opleiding. Daarnaast zijn de werkdruk en doorstroom naar het HBO ook belangrijke oorzaken dat er minder aanwas is.

Assistenten noodzakelijk
Volgens huisarts Raymond Lonij in Kerkrade is een goede assistent onmisbaar en het beeld dat veel mensen hebben achterhaald. "Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken dan alleen een telefoon aannemen, ze ondersteunen mij in mijn dagelijks werk," legt hij uit. "Er hangt hier een bordje in de praktijk: 'een dokter zonder assistent is als een krentenbol zonder krenten. En zo is het ook echt. Daarom maak ik me zorgen over het tekort, want assistenten zijn onmisbaar," concludeert Lonij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen