Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan medisch assistenten: onderwijs schiet te hulp

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 16:12

Er dreigt een groot tekort aan medisch assistenten zoals dokters-, apothekers- en tandartsassistenten.

Verschillende instanties slaan daarom nu de handen ineen om gediplomeerd personeel op te leiden. Zij-instromers zijn een mogelijke oplossing van het probleem.

Nieuwe baan
Onder meer het UWV, MBO-opleidingen Vista College en Gilde opleidingen en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg hebben een leerwerktraject ontwikkeld om mensen in de WW de kans te geven om zich om te scholen tot medisch assistent. De studenten gaan dan drie dagen aan de slag in een dokterspraktijk en krijgen een dag per week college.

Video: L1

Tekort
De Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten luidt al een paar jaar de noodklok dat het tekort aan nieuwe assistenten oploopt. En mede door de coronacrisis was in veel praktijkruimtes geen ruimte om stagiaires aan te nemen, een essentieel onderdeel van de opleiding. Daarnaast zijn de werkdruk en doorstroom naar het HBO ook belangrijke oorzaken dat er minder aanwas is.

Assistenten noodzakelijk
Volgens huisarts Raymond Lonij in Kerkrade is een goede assistent onmisbaar en het beeld dat veel mensen hebben achterhaald. "Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken dan alleen een telefoon aannemen, ze ondersteunen mij in mijn dagelijks werk," legt hij uit. "Er hangt hier een bordje in de praktijk: 'een dokter zonder assistent is als een krentenbol zonder krenten. En zo is het ook echt. Daarom maak ik me zorgen over het tekort, want assistenten zijn onmisbaar," concludeert Lonij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen