Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tegenstrijdige scenario's Tihange-ramp roepen vragen op

Geplaatst opwoensdag 2 november 2016 - 22:50

Hoe kan het dat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg een totaal andere inschatting maakt van de risico's bij een ongeluk in de kerncentrale van Tihange, dan het Oostenrijkse onderzoeksinstituut ISR?

Dat vraagt de Statenfractie van de SP in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.

Bulletin
Zo noemt de Veiligheidsregio in een infobulletin dat woensdag verscheen het bereik van radioactieve straling 'beperkt', terwijl ISR zegt dat de straling in de hele Euregio terecht kan komen. Ook zegt de Veiligheidsregio dat 'onmiddelijke effecten op de gezondheid niet aan de orde zijn' waar het Oostenrijks instituut de mogelijkheid openhoudt dat grote gebieden langdurig onbewoonbaar worden bij een kernramp.

Haarscheurtjes
Het Institut für Sicherheits- und Risikowissenschaften in Wenen publiceerde in april een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van een reactorbreuk in Tihange. Reactor nummer twee van die kerncentrale in Wallonië is operationeel, al zijn er jaren geleden haarscheurtjes in het reactorvat aangetroffen.

Lees ook: Protest tegen Tihange gaat verder in rechtbank

Eenduidig
De SP wil van het provinciebestuur weten hoe het provinciebestuur aankijkt tegen de verschillende inzichten van de twee veiligheidsinstanties. Ook wil de partij dat het College van Gedeputeerde Staten zijn best gaat doen om tot een eenduidig risicoprofiel te komen voor een mogelijk ongeluk in de kerncentrale. Die ligt op zo'n 50 kilometer van Maastricht.

Lees hier eerdere berichten over de kerncentrale van Tihange

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Protest bij besloten bijeenkomst Tihange
Limburgs Kamerlid: 'Bijeenkomst Tihange moet openbaar'
Veiligheidsregio wist niet van alarmerende studie Tihange
Kernramp-jodiumtabletten in september verspreid
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen