Overslaan en naar de inhoud gaan

Tegel voor Limburger-journalisten Van Hulst en Van Beek

Geplaatst opmaandag 10 mei 2021 - 19:46

Rik van Hulst en Sjors van Beek hebben een Tegel gewonnen voor hun publicaties over misstanden bij de politie in Horst en Peel en Maas, in de categorie regionaal en lokaal nieuws.

De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland.

Gesloten bolwerk
De journalisten verdiepten zich twee jaar lang in wat er allemaal mis kon gaan met de regelvrije manier van werken in de basiseenheid Horst-Peel en Maas. Die nieuwe manier van werken werd in 2010 aangekondigd. De basiseenheid was een van de eerste eenheden in Nederland waar meer tijd voor het echte politiewerk moest ontstaan door minder regels en minder papierwerk. Maar daarin schoten de agenten ietwat door. In april 2019 werd een onderzoek ingesteld naar hun gedragingen. Dat leidde ertoe dat vorig jaar vijf medewerkers van het basisteam werden ontslagen. Vier anderen konden hun werk hervatten binnen de eigen eenheid, werden overgeplaatst of kregen een disciplinaire straf. Naar nog twee medewerkers werd toen een nieuw disciplinair traject begonnen.

Vasthoudendheid
De jury looft de vasthoudendheid van de journalisten, die 'misstanden hebben blootgelegd in een gesloten bolwerk'. Van Hulst en Van Beek beamen dat het niet makkelijk was aan de benodigde informatie te komen voor hun publicaties en dat de politie niet bepaald meewerkte. Door 'ouderwets journalistiek ambachtswerk' - de straat op gaan en aanbellen bij mensen - kwam uiteindelijk toch veel informatie los waardoor de journalisten een reconstructie konden maken.

Naastgegrepen
Limburger-collega's Leon Janssen en Paul Bots waren de rechtstreekse concurrent van het duo Van Hulst-Van Beek in de categorie regionaal en lokaal nieuws, met hun publicaties over burgemeester Jos Heijmans van Weert en hoe deze een forse subsidie toekende aan een stichting waar hij zelf voorzitter van was. Zij grepen dus naast de prijs.

Journalist Sjors van Beek sleepte voor de Tegels van 2020 maar liefst twee nominaties in de wacht: behalve die voor de misstanden bij de politie in Horst en Peel en Maas was hij ook genomineerd vanwege zijn publicaties over een uit de hand gelopen burenruzie in Heerlen, in de categorie verslaggeving. Maar deze reportages vielen niet in de prijzen.

Follow The Money
In de categorie nieuws werd de Tegel gewonnen door onderzoeksjournalisten Eelke van Ark en Jan-Hein Strop van onderzoeksplatform Follow The Money. Zij kregen de prijs voor hun publicatie in maart vorig jaar over de Zwitserse farmaceut Roche. De journalisten brachten toen aan het licht dat Roche zijn machtspositie zou misbruiken waardoor er onvoldoende coronatesten beschikbaar zouden komen voor de Nederlandse markt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen