Overslaan en naar de inhoud gaan

TEFAF over kritiek kunstwereld: 'We hadden geen glazen bol'

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 21:57

De organisatie van kunstbeurs TEFAF zegt ervan op de hoogte te zijn dat diverse handelaren die aan de editie 2020 hebben deelgenomen (ernstig) ziek zijn of zijn geweest. "Maar we hebben geen betrouwbare cijfers en kunnen ook niet bevestigen wanneer en waar mensen binnen onze hechte gemeenschap in contact zijn geweest met het coronavirus."

Dat laat de organisatie van de jaarlijkse kunstbeurs in Maastricht weten in reactie op uitlatingen van diverse handelaren dat zeker 25 exposanten op de beurs corona hebben opgelopen.

Lees ook: Coronavirus: meer besmettingen op TEFAF

Boos
Kunsthandelaren die aanwezig waren op de beurs, maakten zich in kunstvakblad The Art Newspaper boos over het feit dat de TEFAF gewoon doorging, ondanks de uitbraak van het coronavirus wereldwijd. Volgens het blad zouden zeker 25 mensen besmet zijn geraakt tijdens de beurs. De GGD noemde dat aantal vrijdag 'uit de lucht gegrepen', maar meldde dat er wel bij twee gevallen te herleiden was dat ze besmet zijn geraakt tijdens de kunstbeurs.

Veiligheid voorop
"Veiligheid en gezondheid stonden bij ons altijd voorop. We hebben voortdurend contact gehad met de gezondheidsdiensten, al voordat de beurs begon." Volgens TEFAF is het besluit om de beurs toch door te laten gaan ondanks de corona-uitbraak in Europa genomen in nauw overleg met GGD/RIVM en de regionale en landelijke overheid. Of ook de kunsthandelaren zelf in dat besluit betrokken zijn geweest, wil een woordvoerder niet zeggen. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten dat op het moment van de beurs geen enkele adviezen van de GGD en het RIVM erop wezen dat de beurs gesloten moest worden.

Geen glazen bol
Vanaf het moment dat de beurs opende op 5 maart tot dit moment is de wereld 'dramatisch veranderd' en dat is nog niet afgelopen, aldus TEFAF. "We hadden geen glazen bol en konden dus ook niet voorspellen wat er nu gaande is. Op basis van wat er toen bekend was en het advies dat we kregen van de verantwoordelijke autoriteiten, hebben we besluiten genomen. De gezondheid van onze bezoekers en deelnemers is altijd onze hoogste prioriteit."

De regio noch de landelijke overheid heeft het besluit genomen om de beurs niet te laten doorgaan. Ook was er geen verbod op grootschalige evenementen. Toen op 11 maart het besluit werd genomen om de beurs voortijdig te beëindigen, was dat vanwege de groeiende onrust onder de deelnemende kunsthandelaren, bezoekers en het personeel. Ook al omdat het steeds lastiger werd om nog te reizen of om transport te regelen, laat TEFAF weten.

Lees ook: Kunstbeurs TEFAF afgelast vanwege coronavirus

Voorzorgsmaatregelen
Toen de beurs van start ging, waren er wel al diverse voorzorgsmaatregelen genomen met betrekking tot de hygiëne. Zo werd in overleg met de veiligheidsregio een informatiebalie ingericht bij de ingang van de beurs in het MECC, die bemand werd door medisch personeel. Ook was er een hotline met de GGD die 24 uur per dag gebeld kon worden. Schoonmakers kregen poetsinstructies van de GGD en er werd extra personeel ingehuurd om oppervlaktes voortdurend en in het zicht van iedereen schoon te houden en te ontsmetten. Ook waren er steeds voldoende ontsmettingsmiddelen beschikbaar voor iedereen, aldus TEFAF. Instructies voor het gebruik van de ontsmettingsmiddelen stonden in de entreehal en bij alle toiletten. Toen premier Rutte op 10 maart iedereen opriep vooral geen handen meer te schudden, zegt TEFAF dat via email aan de handelaren te hebben laten weten.

Schade onbekend
TEFAF wil niet zeggen hoeveel schade de beurs geleden heeft door het voortijdig sluiten van de deuren en ook niet wat het gekost zou hebben om de beurs helemaal af te blazen. "De veiligheid en gezondheid van de bezoekers, de handelaren en ons team heeft altijd voorop gestaan." Ook de veiligheidsregio laat weten dat economische belangen niet hebben meegewogen in het besluit om de beurs in eerste instantie wel door te laten gaan.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen