Overslaan en naar de inhoud gaan

'Te weinig voor regio bij verdeling Nationaal Groeifonds'

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 14:23

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat de regio er te bekaaid vanaf komt bij de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds.

"Het is mooi dat het kabinet met het Groeifonds investeert in onze toekomst. Maar helaas vrij weinig in de regio", zo zegt Tweede Kamerlid Silvio Erkens uit Kerkrade. "Een voorstel om chemisch industrieterrein Chemelot te verbinden met buizen, onder andere voor verduurzaming, is bijvoorbeeld afgevallen."

20 miljard euro
Erkens heeft daarover samen met partijgenoot-Tweede Kamerlid Mariëlle Paul (Amsterdam) schriftelijke vragen gesteld. Het Nationaal Groeifonds is bedoeld om duurzame economische ontwikkelingen en infrastructuurprojecten te stimuleren. In de pot zit tot 2026 20 miljard euro. Afgelopen vrijdag kwam een commissie onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) met een selectie voor de eerste ronde van het fonds. Daarbij krijgen tien projecten in totaal vier miljard euro.

Chemelot
Maar de twee VVD-Tweede Kamerleden willen weten op welke manier daarbij rekening is gehouden met ‘een enigszins gebalanceerde verdeling over het hele land’. Verder vragen zij opheldering over een opmerking van Dijsselbloem dat de buisleidingen tussen Chemelot en Rotterdam zijn afgevallen omdat de aanvragers ervan overtuigd zijn dat dit project ook zonder overheidssteun succesvol van de grond kan komen. "Klopt dit ? En bent u bereid na te gaan of dit inderdaad het geval is en ons daarover zo spoedig mogelijk te informeren", aldus onder meer Silvio Erkens.

De VVD'ers zijn het eens met de adviescommissie dat de overheid in ieder geval menskracht ter beschikking moet stellen die de regie voert om te komen tot een gezamenlijke businesscase voor het buizen-project. En budget te reserveren om dat planologisch te regelen. Het gaat dan om een variant met vier leidingen waaronder een verbinding voor waterstof. "Is de minister van plan om aan dit advies gehoor te geven", zo Erkens en Paul.

Universiteit
De twee VVD-kamerleden wijzen verder op een consultatie van de Vlaamse regering naar de behoefte aan buisleidingen tussen de haven van Antwerpen en Chemelot. "Welke gevolgen zou het aanleggen van deze Vlaamse verbinding hebben voor de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven", zo Erkens en Paul. De adviescommissie voor het Nationaal Groeifonds bestaat uit tien personen. Onder andere rector magnificus Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht en oud-DSM topman Feike Sijbesma maken er deel van uit. Als onderdeel van de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds gaan er wel tientallen miljoenen euro’s naar projecten die hun oorsprong hebben aan de Universiteit Maastricht.

Lees ook: Miljoenen euro's voor projecten Universiteit Maastricht

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen