Overslaan en naar de inhoud gaan

Te grote toestroom patiënten dwingt VieCuri tot opnamestop

Geplaatst opdinsdag 2 november 2021 - 16:32

Ziekenhuis VieCuri, met locaties in Venlo en Venray, heeft dinsdagmiddag per direct een opnamestop afgekondigd.

Aanleiding zijn de 'buitengewoon hoge aantallen patiënten die met spoed binnenkomen in combinatie met een beperkte uitstroom', schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

Ziekenhuis overvol
Het gaat om zowel reguliere patiënten als coronapatiënten waardoor beide locaties van het ziekenhuis 'overvol liggen'. De maatregel is kort na 14:00 uur afgekondigd. Volgens VieCuri is de opnamestop een niet alledaagse maatregel. De omliggende ziekenhuizen en ambulancezorg zijn op de hoogte gesteld van het besluit.

Mensen in nood kunnen nog wel terecht op de Spoedeisende Hulp. Of ze daarna kunnen worden opgenomen, dat is de vraag.

Afschalen reguliere zorg
Om het opschalen van de coronazorg mogelijk te maken, heeft VieCuri vorige week vrijdag al besloten om de reguliere, planbare zorg verder af te schalen. Deze maatregel is maandag toegepast, maar blijkt niet voldoende effect te hebben. 'Het is helaas noodzakelijk nog meer af te schalen. Twee van de acht operatiekamers worden in plaats van drie nu vijf dagen gesloten', laat VieCuri weten.

Welzijn medewerkers
Het ziekenhuis vraagt om begrip. "Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk. We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de enorme instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen. Tegelijkertijd lukt het verhuizen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast. Bovendien hebben we veel kwetsbare patiënten die moeilijk vervoerd kunnen worden. We kunnen niet anders dan zorg afschalen. Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten", aldus IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri.

Spoedzorg
De afspraken op de poli's gaan gewoon door, zo verzekert hij. Ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en de zorg aan patiënten met kanker blijft overeind. Het ziekenhuis benadrukt dat patiënten die niet gebeld worden, er vanuit kunnen gaan dat hun afspraak in het ziekenhuis gewoon doorgaat. Ook huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.

Lees ook: Opnamestop voor coronapatiënten in ziekenhuis Weert

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen