Overslaan en naar de inhoud gaan

Te arm om te besparen: Heerlen pakt 'energiearmoede' aan

Geplaatst opwoensdag 10 maart 2021 - 11:24

De gemeente Heerlen gaat inwoners die moeite hebben om hun energierekening te betalen de helpende hand bieden.

De stad doet mee een een Europees project dat ook mensen met een laag inkomen de mogelijkheid te bieden om hun huis te verduurzamen zodat ze minder geld aan energie kwijt zijn. Nu kunnen ze die aanpassingen vaak niet betalen.

Te arm om te besparen
In Heerlen gaat het naar schatting om 14 procent van de bevolking die met zogeheten energiearmoede te maken heeft. Dat komt neer op zo’n twaalfduizend mensen in vijfduizend huishoudens. "Deze mensen wonen vaak in woningen die slecht geïsoleerd en vochtig zijn, waardoor ze een hoge rekening hebben voor gas en elektriciteit", aldus wethouder Charles Claessens (CDA).

Vier ton
"Via allerlei maatregelen willen we gaan bekijken wat we daar aan kunnen doen. Het kan gaan om isolatie of zonnepanelen maar ook andere mogelijkheden worden bekeken. Om zo ook het welzijn en de gezondheid van mensen met een laag inkomen te verbeteren." Heerlen kan rekenen op een bijdrage van 407.000 euro uit het Europees project dat loopt tot en met 2025. In totaal is er 2 miljoen euro beschikbaar voor de zeven steden die eraan meedoen.

Internationaal
Die hebben als gezamenlijk kenmerk dat ze stedelijke gebieden zijn met een hoge werkloosheid. Naast Heerlen zijn dat Valencia, Leeds , Edirne (Turkije), Obuda (Hongarije), Oleksandriya (Oekraïne) en Jelgava (Letland). "Het is de bedoeling om in het eerste jaar onderzoek te doen en oplossingen, met de betrokkenen te praten en oplossingen aan te dragen. Daarna gaat het om de praktische uitvoering", zo stelt wethouder Claessens. "We gaan niet specifieke wijken of stadsdelen aanpakken maar richten ons op de hele doelgroep."

TNO
Het project start op 24 maart. Bij de uitvoering zijn experts op het gebied van energie, gezondheid en welzijn betrokken, afkomstig van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, onderzoeksinstituut TNO en het Europese samenwerkingsverband Energy Cities waarbij Heerlen is aangesloten. Bij dat samenwerkingsverband zijn duizend steden in 30 landen aangesloten met als doel de overgang naar duurzame energie te bevorderen.

Lokale partners zijn onder meer de stadsregio Parkstad Limburg, de Woonwijzerwinkel, GGD Zuid-Limburg, woningbouwcorporatie en de koepel van zorg- en welzijnsorganisaties Stand-By.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen