Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs'ers Oostrum in toneelstuk met buurtbewoners

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 16:23

In het nieuw toneelstuk van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum spelen naast patiënten en medewerkers óók omwonenden mee.

Zij spelen in feite de rol die ze in dagelijks leven ook hebben, namelijk die van kritische en verontruste buurtbewoners.

Video: L1

Confrontatie
Het toneelstuk heet Samenleven en is volgens regisseur Jos Spijkers een confrontatie én een ontmoeting tussen de samenleving en een tbs-kliniek. De terugkeer van tbs-patiënten naar de maatschappij wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.

Waarde
Een van de patiënten geeft aan mee te doen voor zijn eigen behandeling. "Op deze manier ben ik met muziek en theater bezig aan mijn behandelplan. Dit heeft voor mij een hoge therapeutische waarde." Dat het toneelstuk bedoeld is om meer begrip te kweken voor tbs'ers begrijpt hij, maar daar is het hem niet om te doen. "Ik wil vooral de grenzen zoeken van mezelf en bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling."

Sympathie
Aan het stuk doen vier buurtbewoners mee. Het op de vloer staan samen met de patiënten is wel speciaal. "Je vraagt je wel af waarom ze hier zitten. Maar je ontwikkelt wel een bepaalde soort sympathie voor de mannen. En dat verbaast me toch wel een beetje", zegt een van de buurtbewoners.

Angst
Een ander zegt dat het samen in een toneelstuk spelen niet betekent dat ze de patiënten vertrouwt. "De angst om in de kliniek binnen te stappen is echt verkleind, maar het is niet zo dat ik de patiënten nu allemaal vertrouw."

Het toneelstuk staat vanaf zondag 8 maart in totaal 12 keer op de planken.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen