Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs'ers Oostrum in toneelstuk met buurtbewoners

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 16:23

In het nieuw toneelstuk van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum spelen naast patiënten en medewerkers óók omwonenden mee.

Zij spelen in feite de rol die ze in dagelijks leven ook hebben, namelijk die van kritische en verontruste buurtbewoners.

Video: L1

Confrontatie
Het toneelstuk heet Samenleven en is volgens regisseur Jos Spijkers een confrontatie én een ontmoeting tussen de samenleving en een tbs-kliniek. De terugkeer van tbs-patiënten naar de maatschappij wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.

Waarde
Een van de patiënten geeft aan mee te doen voor zijn eigen behandeling. "Op deze manier ben ik met muziek en theater bezig aan mijn behandelplan. Dit heeft voor mij een hoge therapeutische waarde." Dat het toneelstuk bedoeld is om meer begrip te kweken voor tbs'ers begrijpt hij, maar daar is het hem niet om te doen. "Ik wil vooral de grenzen zoeken van mezelf en bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling."

Sympathie
Aan het stuk doen vier buurtbewoners mee. Het op de vloer staan samen met de patiënten is wel speciaal. "Je vraagt je wel af waarom ze hier zitten. Maar je ontwikkelt wel een bepaalde soort sympathie voor de mannen. En dat verbaast me toch wel een beetje", zegt een van de buurtbewoners.

Angst
Een ander zegt dat het samen in een toneelstuk spelen niet betekent dat ze de patiënten vertrouwt. "De angst om in de kliniek binnen te stappen is echt verkleind, maar het is niet zo dat ik de patiënten nu allemaal vertrouw."

Het toneelstuk staat vanaf zondag 8 maart in totaal 12 keer op de planken.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen