Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs'ers Oostrum in toneelstuk met buurtbewoners

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 16:23

In het nieuw toneelstuk van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum spelen naast patiënten en medewerkers óók omwonenden mee.

Zij spelen in feite de rol die ze in dagelijks leven ook hebben, namelijk die van kritische en verontruste buurtbewoners.

Video: L1

Confrontatie
Het toneelstuk heet Samenleven en is volgens regisseur Jos Spijkers een confrontatie én een ontmoeting tussen de samenleving en een tbs-kliniek. De terugkeer van tbs-patiënten naar de maatschappij wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.

Waarde
Een van de patiënten geeft aan mee te doen voor zijn eigen behandeling. "Op deze manier ben ik met muziek en theater bezig aan mijn behandelplan. Dit heeft voor mij een hoge therapeutische waarde." Dat het toneelstuk bedoeld is om meer begrip te kweken voor tbs'ers begrijpt hij, maar daar is het hem niet om te doen. "Ik wil vooral de grenzen zoeken van mezelf en bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling."

Sympathie
Aan het stuk doen vier buurtbewoners mee. Het op de vloer staan samen met de patiënten is wel speciaal. "Je vraagt je wel af waarom ze hier zitten. Maar je ontwikkelt wel een bepaalde soort sympathie voor de mannen. En dat verbaast me toch wel een beetje", zegt een van de buurtbewoners.

Angst
Een ander zegt dat het samen in een toneelstuk spelen niet betekent dat ze de patiënten vertrouwt. "De angst om in de kliniek binnen te stappen is echt verkleind, maar het is niet zo dat ik de patiënten nu allemaal vertrouw."

Het toneelstuk staat vanaf zondag 8 maart in totaal 12 keer op de planken.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen