In het nieuw toneelstuk van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum spelen naast patiënten en medewerkers óók omwonenden mee.
Zij spelen in feite de rol die ze in dagelijks leven ook hebben, namelijk die van kritische en verontruste buurtbewoners.
Confrontatie
Het toneelstuk heet Samenleven en is volgens regisseur Jos Spijkers een confrontatie én een ontmoeting tussen de samenleving en een tbs-kliniek. De terugkeer van tbs-patiënten naar de maatschappij wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.
Waarde
Een van de patiënten geeft aan mee te doen voor zijn eigen behandeling. "Op deze manier ben ik met muziek en theater bezig aan mijn behandelplan. Dit heeft voor mij een hoge therapeutische waarde." Dat het toneelstuk bedoeld is om meer begrip te kweken voor tbs'ers begrijpt hij, maar daar is het hem niet om te doen. "Ik wil vooral de grenzen zoeken van mezelf en bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling."
Sympathie
Aan het stuk doen vier buurtbewoners mee. Het op de vloer staan samen met de patiënten is wel speciaal. "Je vraagt je wel af waarom ze hier zitten. Maar je ontwikkelt wel een bepaalde soort sympathie voor de mannen. En dat verbaast me toch wel een beetje", zegt een van de buurtbewoners.
Angst
Een ander zegt dat het samen in een toneelstuk spelen niet betekent dat ze de patiënten vertrouwt. "De angst om in de kliniek binnen te stappen is echt verkleind, maar het is niet zo dat ik de patiënten nu allemaal vertrouw."
Het toneelstuk staat vanaf zondag 8 maart in totaal 12 keer op de planken.