Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs'er De Rooyse Wissel filmt stiekem messen en drugs

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 15:49

Een patiënt van De Rooyse Wissel in Oostrum heeft verschillende video's gemaakt in de tbs-kliniek en op YouTube geplaatst. Te zien is hoe hij tegen de regels in met een mobiele telefoon verschillende ruimtes, patiënten en medewerkers filmt.

De Rooyse Wissel bevestigt dat de beelden zijn gemaakt in de kliniek in Oostrum.

Aangifte
"Het bestaan van dit YouTube-kanaal was ons niet bekend", laat De Rooyse Wissel in een verklaring aan L1 weten. Medewerkers en andere patiënten worden door de man herkenbaar in beeld gebracht. Ook noemt hij verschillende mensen bij hun naam. "Dit vinden wij niet kunnen", reageert De Rooyse Wissel. De instelling heeft contact opgenomen met YouTube en overweegt aangifte te doen tegen de tbs-patiënt.

Video: L1

Smokkelwaar
De man heeft de video's gemaakt met de camera van een telefoon en een smartwatch. De eerste reeks video's is in juni 2018 geüpload en de tweede reeks, met video's opgenomen dit voorjaar, is afgelopen maandag gepubliceerd. Op de vraag hoe het kan dat de man in bezit is van opname-apparatuur, heeft de kliniek geen antwoord. Wel zegt De Rooyse Wissel dat patiënten geen internettoegang mogen hebben noch opname-apparatuur. Ze laat weten dat ze regelmatig mensen fouilleren en ook verschillende controles houden. De veiligheid is volgens de kliniek niet in geding geweest. Er volgen maatregelen voor patiënten die smokkelwaar in hun bezit hebben, zoals opname-apparatuur.

Lees ook: Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak

Eerder gefilmd
Het gaat volgens de instelling om dezelfde man die in 2018 zijn uitbraak filmde, ook in De Rooyse Wissel. Hij slaagde er toen in zijn celdeur te openen en lange tijd alleen in het complex rond te dwalen. In de video's op zijn YouTube-kanaal suggereert de man opnieuw dat hij deuren kan openmaken. "De kamerdeuren van patiënten zijn tussen 8:00 uur en 22:00 uur open", zegt de instelling. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of de man inderdaad buiten deze tijd de deuren heeft weten open te gekregen.

Medicatie
De man filmt meerdere zaken die hij aan het licht wil brengen. Onder andere de medicatie die hij zou hebben voorgeschreven gekregen. Hij zegt dat er geen controle is op inname van de medicatie. "Dat krijg je elke dag. Als ik dit twee weken opspaar heb ik een dodelijke dosis." Volgens de tbs-instelling is er wel controle op inname van medicatie. "Middels mondcontrole en het periodiek meten van bloedspiegels."

'Rooyse Wissel wiet'
Volgens de tbs-patiënt wordt er ook wiet gekweekt in de kliniek. Dat gebeurt volgens hem tijdens de activiteit Groen & Dier. De tbs-patiënt zegt in de video dat iemand tijdens die activiteit twee planten heeft laten groeien binnen de muren van de kliniek. Volgens de instelling is het niet met zekerheid te zeggen dat het echte wiet is. "Er wordt iets getoond waarbij gezegd wordt dat dit wiet is die binnen de kliniek is geteeld", zegt de Rooyse Wissel daarover. "Binnen de kliniek zijn geen wietplanten aangetroffen. Ook is niet vast te stellen dat het wiet is die wordt getoond." Ook hierbij stelt de tbs-kliniek dat het invoeren of in bezit hebben van smokkelwaar niet is toegestaan.

Messen
In meerdere video's laat de man messen zien. Zo staat hij in een video alleen in een ruimte met een kartelmes. "En dat na al die incidenten", zegt hij. Volgens De Rooyse Wissel worden de messen gebruikt tijdens kooklessen. "Er is dan altijd toezicht en begeleiding aanwezig".

Medewerker geschopt
In een andere video filmt de tbs-patiënt hoe een mede-tbs'er een medewerker schopt. "Er wordt een in scène gezet filmpje getoond waarbij een patiënt een trappende beweging maakt richting de rug van een sociotherapeut", zegt de kliniek. "Niet is te zien dat hij de sociotherapeut daadwerkelijk raakt." De instelling heeft navraag gedaan binnen de afdeling, maar zegt dat het voorval niet bekend is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen