Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs'er De Rooyse Wissel filmt stiekem messen en drugs

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 15:49

Een patiënt van De Rooyse Wissel in Oostrum heeft verschillende video's gemaakt in de tbs-kliniek en op YouTube geplaatst. Te zien is hoe hij tegen de regels in met een mobiele telefoon verschillende ruimtes, patiënten en medewerkers filmt.

De Rooyse Wissel bevestigt dat de beelden zijn gemaakt in de kliniek in Oostrum.

Aangifte
"Het bestaan van dit YouTube-kanaal was ons niet bekend", laat De Rooyse Wissel in een verklaring aan L1 weten. Medewerkers en andere patiënten worden door de man herkenbaar in beeld gebracht. Ook noemt hij verschillende mensen bij hun naam. "Dit vinden wij niet kunnen", reageert De Rooyse Wissel. De instelling heeft contact opgenomen met YouTube en overweegt aangifte te doen tegen de tbs-patiënt.

Video: L1

Smokkelwaar
De man heeft de video's gemaakt met de camera van een telefoon en een smartwatch. De eerste reeks video's is in juni 2018 geüpload en de tweede reeks, met video's opgenomen dit voorjaar, is afgelopen maandag gepubliceerd. Op de vraag hoe het kan dat de man in bezit is van opname-apparatuur, heeft de kliniek geen antwoord. Wel zegt De Rooyse Wissel dat patiënten geen internettoegang mogen hebben noch opname-apparatuur. Ze laat weten dat ze regelmatig mensen fouilleren en ook verschillende controles houden. De veiligheid is volgens de kliniek niet in geding geweest. Er volgen maatregelen voor patiënten die smokkelwaar in hun bezit hebben, zoals opname-apparatuur.

Lees ook: Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak

Eerder gefilmd
Het gaat volgens de instelling om dezelfde man die in 2018 zijn uitbraak filmde, ook in De Rooyse Wissel. Hij slaagde er toen in zijn celdeur te openen en lange tijd alleen in het complex rond te dwalen. In de video's op zijn YouTube-kanaal suggereert de man opnieuw dat hij deuren kan openmaken. "De kamerdeuren van patiënten zijn tussen 8:00 uur en 22:00 uur open", zegt de instelling. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of de man inderdaad buiten deze tijd de deuren heeft weten open te gekregen.

Medicatie
De man filmt meerdere zaken die hij aan het licht wil brengen. Onder andere de medicatie die hij zou hebben voorgeschreven gekregen. Hij zegt dat er geen controle is op inname van de medicatie. "Dat krijg je elke dag. Als ik dit twee weken opspaar heb ik een dodelijke dosis." Volgens de tbs-instelling is er wel controle op inname van medicatie. "Middels mondcontrole en het periodiek meten van bloedspiegels."

'Rooyse Wissel wiet'
Volgens de tbs-patiënt wordt er ook wiet gekweekt in de kliniek. Dat gebeurt volgens hem tijdens de activiteit Groen & Dier. De tbs-patiënt zegt in de video dat iemand tijdens die activiteit twee planten heeft laten groeien binnen de muren van de kliniek. Volgens de instelling is het niet met zekerheid te zeggen dat het echte wiet is. "Er wordt iets getoond waarbij gezegd wordt dat dit wiet is die binnen de kliniek is geteeld", zegt de Rooyse Wissel daarover. "Binnen de kliniek zijn geen wietplanten aangetroffen. Ook is niet vast te stellen dat het wiet is die wordt getoond." Ook hierbij stelt de tbs-kliniek dat het invoeren of in bezit hebben van smokkelwaar niet is toegestaan.

Messen
In meerdere video's laat de man messen zien. Zo staat hij in een video alleen in een ruimte met een kartelmes. "En dat na al die incidenten", zegt hij. Volgens De Rooyse Wissel worden de messen gebruikt tijdens kooklessen. "Er is dan altijd toezicht en begeleiding aanwezig".

Medewerker geschopt
In een andere video filmt de tbs-patiënt hoe een mede-tbs'er een medewerker schopt. "Er wordt een in scène gezet filmpje getoond waarbij een patiënt een trappende beweging maakt richting de rug van een sociotherapeut", zegt de kliniek. "Niet is te zien dat hij de sociotherapeut daadwerkelijk raakt." De instelling heeft navraag gedaan binnen de afdeling, maar zegt dat het voorval niet bekend is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen