Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs'er De Rooyse Wissel filmt stiekem messen en drugs

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 15:49

Een patiënt van De Rooyse Wissel in Oostrum heeft verschillende video's gemaakt in de tbs-kliniek en op YouTube geplaatst. Te zien is hoe hij tegen de regels in met een mobiele telefoon verschillende ruimtes, patiënten en medewerkers filmt.

De Rooyse Wissel bevestigt dat de beelden zijn gemaakt in de kliniek in Oostrum.

Aangifte
"Het bestaan van dit YouTube-kanaal was ons niet bekend", laat De Rooyse Wissel in een verklaring aan L1 weten. Medewerkers en andere patiënten worden door de man herkenbaar in beeld gebracht. Ook noemt hij verschillende mensen bij hun naam. "Dit vinden wij niet kunnen", reageert De Rooyse Wissel. De instelling heeft contact opgenomen met YouTube en overweegt aangifte te doen tegen de tbs-patiënt.

Video: L1

Smokkelwaar
De man heeft de video's gemaakt met de camera van een telefoon en een smartwatch. De eerste reeks video's is in juni 2018 geüpload en de tweede reeks, met video's opgenomen dit voorjaar, is afgelopen maandag gepubliceerd. Op de vraag hoe het kan dat de man in bezit is van opname-apparatuur, heeft de kliniek geen antwoord. Wel zegt De Rooyse Wissel dat patiënten geen internettoegang mogen hebben noch opname-apparatuur. Ze laat weten dat ze regelmatig mensen fouilleren en ook verschillende controles houden. De veiligheid is volgens de kliniek niet in geding geweest. Er volgen maatregelen voor patiënten die smokkelwaar in hun bezit hebben, zoals opname-apparatuur.

Lees ook: Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak

Eerder gefilmd
Het gaat volgens de instelling om dezelfde man die in 2018 zijn uitbraak filmde, ook in De Rooyse Wissel. Hij slaagde er toen in zijn celdeur te openen en lange tijd alleen in het complex rond te dwalen. In de video's op zijn YouTube-kanaal suggereert de man opnieuw dat hij deuren kan openmaken. "De kamerdeuren van patiënten zijn tussen 8:00 uur en 22:00 uur open", zegt de instelling. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of de man inderdaad buiten deze tijd de deuren heeft weten open te gekregen.

Medicatie
De man filmt meerdere zaken die hij aan het licht wil brengen. Onder andere de medicatie die hij zou hebben voorgeschreven gekregen. Hij zegt dat er geen controle is op inname van de medicatie. "Dat krijg je elke dag. Als ik dit twee weken opspaar heb ik een dodelijke dosis." Volgens de tbs-instelling is er wel controle op inname van medicatie. "Middels mondcontrole en het periodiek meten van bloedspiegels."

'Rooyse Wissel wiet'
Volgens de tbs-patiënt wordt er ook wiet gekweekt in de kliniek. Dat gebeurt volgens hem tijdens de activiteit Groen & Dier. De tbs-patiënt zegt in de video dat iemand tijdens die activiteit twee planten heeft laten groeien binnen de muren van de kliniek. Volgens de instelling is het niet met zekerheid te zeggen dat het echte wiet is. "Er wordt iets getoond waarbij gezegd wordt dat dit wiet is die binnen de kliniek is geteeld", zegt de Rooyse Wissel daarover. "Binnen de kliniek zijn geen wietplanten aangetroffen. Ook is niet vast te stellen dat het wiet is die wordt getoond." Ook hierbij stelt de tbs-kliniek dat het invoeren of in bezit hebben van smokkelwaar niet is toegestaan.

Messen
In meerdere video's laat de man messen zien. Zo staat hij in een video alleen in een ruimte met een kartelmes. "En dat na al die incidenten", zegt hij. Volgens De Rooyse Wissel worden de messen gebruikt tijdens kooklessen. "Er is dan altijd toezicht en begeleiding aanwezig".

Medewerker geschopt
In een andere video filmt de tbs-patiënt hoe een mede-tbs'er een medewerker schopt. "Er wordt een in scène gezet filmpje getoond waarbij een patiënt een trappende beweging maakt richting de rug van een sociotherapeut", zegt de kliniek. "Niet is te zien dat hij de sociotherapeut daadwerkelijk raakt." De instelling heeft navraag gedaan binnen de afdeling, maar zegt dat het voorval niet bekend is.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen