Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak

Geplaatst opdonderdag 7 juni 2018 - 17:00

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum is het gelukt om uit te breken uit zijn eigen kamer, door het slot van zijn kamerdeur te forceren.

Daardoor kon hij langere tijd ongezien zijn kamer verlaten. Extra opmerkelijk is dat hij beschikte over een telefoon en alles vastlegde. De directie van de kliniek bevestigt het incident.

Bekijk de beelden van de tbs-patiënt. De tekst gaat verder onder de video.

'Veiligheid deugt niet'
De patiënt heeft met de mobiele telefoon meerdere dagen vrij kunnen filmen in de kliniek. Mobiele telefoons zijn verboden in de tbs-instelling. Hij wil met de beelden naar eigen zeggen aantonen dat 'de veiligheid in de kliniek niet deugt en dat er te weinig controle is van personeel'. Zo laat hij op de beelden zien hoe hij deuren kan openen, dat er geen personeel op de afdeling is en dat hij makkelijk een mes mee kan nemen naar zijn kamer.

Maatregelen
De directie van De Rooyse Wissel bevestigt dat de man zijn eigen kamerdeur kon openen door het slot te forceren en heeft in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid maatregelen genomen.

Buiten de muren
De tbs'er kon niet verder komen dan de afdeling; hij kon zich niet buiten de muren van de kliniek begeven. Op de afdeling zijn de kamers van een aantal patiënten en bevinden zich onder meer een gezamenlijke eet- en recreatieruimte. Na een controle is zijn telefoon vorige week in beslag genomen.

Lees ook: Ontsnapping tbs'er op het nippertje voorkomen

De boel saboteren
De kliniek ontkent dat er te weinig toezicht is, maar geeft aan dat de patiënten niet 24 uur per dag in de gaten gehouden worden door medewerkers. "Sommige patiënten zijn niet bezig met hun behandeling, maar bedenken de hele dag allerlei manieren om de boel te saboteren," stelt directeur Hyacinthe van Bussel van De Rooyse Wissel.

"We kunnen niet 100 procent voorkomen dat bijvoorbeeld telefoons binnen worden gesmokkeld. Patiënten die zich niet aan de regels houden, zullen de consequenties daarvan ondervinden."

Lees ook: Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Derde incident
Het is het derde incident in de kliniek in een maand tijd. Begin mei werd een medewerkster door een patiënt aangerand en mishandeld. Eerder deze week probeerde een andere tbs'er te ontsnappen, maar dat werd op het nippertje voorkomen. De directie van De Rooyse Wissel ziet geen verband tussen de drie incidenten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen