Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak

Geplaatst opdonderdag 7 juni 2018 - 17:00

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum is het gelukt om uit te breken uit zijn eigen kamer, door het slot van zijn kamerdeur te forceren.

Daardoor kon hij langere tijd ongezien zijn kamer verlaten. Extra opmerkelijk is dat hij beschikte over een telefoon en alles vastlegde. De directie van de kliniek bevestigt het incident.

Bekijk de beelden van de tbs-patiënt. De tekst gaat verder onder de video.

'Veiligheid deugt niet'
De patiënt heeft met de mobiele telefoon meerdere dagen vrij kunnen filmen in de kliniek. Mobiele telefoons zijn verboden in de tbs-instelling. Hij wil met de beelden naar eigen zeggen aantonen dat 'de veiligheid in de kliniek niet deugt en dat er te weinig controle is van personeel'. Zo laat hij op de beelden zien hoe hij deuren kan openen, dat er geen personeel op de afdeling is en dat hij makkelijk een mes mee kan nemen naar zijn kamer.

Maatregelen
De directie van De Rooyse Wissel bevestigt dat de man zijn eigen kamerdeur kon openen door het slot te forceren en heeft in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid maatregelen genomen.

Buiten de muren
De tbs'er kon niet verder komen dan de afdeling; hij kon zich niet buiten de muren van de kliniek begeven. Op de afdeling zijn de kamers van een aantal patiënten en bevinden zich onder meer een gezamenlijke eet- en recreatieruimte. Na een controle is zijn telefoon vorige week in beslag genomen.

Lees ook: Ontsnapping tbs'er op het nippertje voorkomen

De boel saboteren
De kliniek ontkent dat er te weinig toezicht is, maar geeft aan dat de patiënten niet 24 uur per dag in de gaten gehouden worden door medewerkers. "Sommige patiënten zijn niet bezig met hun behandeling, maar bedenken de hele dag allerlei manieren om de boel te saboteren," stelt directeur Hyacinthe van Bussel van De Rooyse Wissel.

"We kunnen niet 100 procent voorkomen dat bijvoorbeeld telefoons binnen worden gesmokkeld. Patiënten die zich niet aan de regels houden, zullen de consequenties daarvan ondervinden."

Lees ook: Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Derde incident
Het is het derde incident in de kliniek in een maand tijd. Begin mei werd een medewerkster door een patiënt aangerand en mishandeld. Eerder deze week probeerde een andere tbs'er te ontsnappen, maar dat werd op het nippertje voorkomen. De directie van De Rooyse Wissel ziet geen verband tussen de drie incidenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen