Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak

Geplaatst opdonderdag 7 juni 2018 - 17:00

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum is het gelukt om uit te breken uit zijn eigen kamer, door het slot van zijn kamerdeur te forceren.

Daardoor kon hij langere tijd ongezien zijn kamer verlaten. Extra opmerkelijk is dat hij beschikte over een telefoon en alles vastlegde. De directie van de kliniek bevestigt het incident.

Bekijk de beelden van de tbs-patiënt. De tekst gaat verder onder de video.

'Veiligheid deugt niet'
De patiënt heeft met de mobiele telefoon meerdere dagen vrij kunnen filmen in de kliniek. Mobiele telefoons zijn verboden in de tbs-instelling. Hij wil met de beelden naar eigen zeggen aantonen dat 'de veiligheid in de kliniek niet deugt en dat er te weinig controle is van personeel'. Zo laat hij op de beelden zien hoe hij deuren kan openen, dat er geen personeel op de afdeling is en dat hij makkelijk een mes mee kan nemen naar zijn kamer.

Maatregelen
De directie van De Rooyse Wissel bevestigt dat de man zijn eigen kamerdeur kon openen door het slot te forceren en heeft in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid maatregelen genomen.

Buiten de muren
De tbs'er kon niet verder komen dan de afdeling; hij kon zich niet buiten de muren van de kliniek begeven. Op de afdeling zijn de kamers van een aantal patiënten en bevinden zich onder meer een gezamenlijke eet- en recreatieruimte. Na een controle is zijn telefoon vorige week in beslag genomen.

Lees ook: Ontsnapping tbs'er op het nippertje voorkomen

De boel saboteren
De kliniek ontkent dat er te weinig toezicht is, maar geeft aan dat de patiënten niet 24 uur per dag in de gaten gehouden worden door medewerkers. "Sommige patiënten zijn niet bezig met hun behandeling, maar bedenken de hele dag allerlei manieren om de boel te saboteren," stelt directeur Hyacinthe van Bussel van De Rooyse Wissel.

"We kunnen niet 100 procent voorkomen dat bijvoorbeeld telefoons binnen worden gesmokkeld. Patiënten die zich niet aan de regels houden, zullen de consequenties daarvan ondervinden."

Lees ook: Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Derde incident
Het is het derde incident in de kliniek in een maand tijd. Begin mei werd een medewerkster door een patiënt aangerand en mishandeld. Eerder deze week probeerde een andere tbs'er te ontsnappen, maar dat werd op het nippertje voorkomen. De directie van De Rooyse Wissel ziet geen verband tussen de drie incidenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen