Overslaan en naar de inhoud gaan

Tbs-maatregel geëist voor Bundense moedermoord

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 15:48

Leon J. (49) moet in de ogen van justitie geen celstraf, maar de tbs-maatregel krijgen. De aanklager acht weliswaar bewezen dat Leon op 31 januari zijn 89-jarige moeder verstikte in haar eigen woning in Bunde, maar de man kampte met ernstige psychische problemen.

Leon bekende de moord, maar trok die bekentenis later weer in. Hij zou zijn verklaring in verwarde toestand hebben afgelegd.

Lees ook: Man (49) trekt bekentenis over moedermoord in?

'Moeder al overleden'
Meteen na het dodelijke incident vertelde de veertiger over stemmen in zijn hoofd, die hem ertoe zetten zijn moeder te verstikken. Dat zei hij aan de telefoon tegen de politie, tegen een arts, zijn schoonzus en een broer. Later bij de politie zei hij echter dat zijn moeder al dood in haar woning in de Pletsstraat lag toen hij arriveerde.

Psychotische periodes
Dinsdag, tijdens zijn proces, zei hij zich veel zaken niet meer te herinneren. In de rechtszaal ontstond het beeld van een intelligente man die sinds zijn dertigste worstelt met psychoses. Een eenling, die noodgedwongen doe-werk is gaan doen in plaats van denkwerk. Leon werkte ooit bij grote bedrijven, maar vulde zijn leven de laatste jaren met kleine klusjes en de zorg voor zijn moeder.

Langdurige behandeling
Een psychiater en psycholoog die Leon onderzochten, adviseren langdurige behandeling in een gesloten inrichting. De veertiger uit Maastricht werkte niet volledig mee aan de onderzoeken van beide deskundigen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet om de psychische problemen van Leon heen. Daarom eiste aanklager Georges van den Elshof dinsdag tbs met dwangverpleging.

Vrijspraak gevraagd
Advocaat Wouter Geertsen wenste zich niet zomaar neer te leggen bij die eis. Hij zette in op vrijspraak. In zijn optiek is helemaal niet bewezen dat Leon inderdaad degene is geweest die zijn moeder om het leven bracht. "Er zijn meer hypotheses mogelijk, zoals het scenario van een natuurlijke dood. Ook is helemaal niet aangetoond dat cliënt destijds psychotisch ontregeld was."

Onwerkelijke situatie
Overigens had Leon zich in aanloop naar de moord nog gemeld bij Mondriaan, zo zei zijn broer dinsdag. "Hij heeft daar om hulp gevraagd, die week. Voordat hij naar ma ging heeft hij zich ook nog eens gemeld. Hij is niet opgenomen. Kon je dit zien aankomen? Wat is daar gezegd? We hebben geen idee. Leon is ziek en is die vrijdag in een onwerkelijke situatie terechtgekomen."

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen