Overslaan en naar de inhoud gaan

TBS-instellingen schieten tekort in aanpak drugssmokkel

Geplaatst opwoensdag 30 september 2015 - 19:57

De beveiliging van TBS-klinieken moet beter. Dat zegt de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie op basis van een onderzoeksrapport.

Dat stelt dat de klinieken te weinig doen om de smokkel van drugs en materialen van metaal zoals messen tegen te gaan. Aanleiding voor het onderzoek zijn de misstanden in De Rooyse Wissel. Daar konden TBS-patiënten drugs en messen mee naar binnen nemen. Die gang van zaken is ook meegenomen in het rapport.

Controles
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat TBS'ers die terugkomen van verlof niet altijd gecontroleerd worden. Zij zouden dan drugs of andere spullen mee kunnen nemen of door kunnen geven voordat ze onderworpen werden aan een controle. Bij vier van de zeven onderzochte instellingen was dat het geval.CDA- Tweede Kamerlid Raymond Knops uit Hegelsom reageert geschokt op die conclusie: "Dat is toch even schrikken, dat betekent dat wat er allemaal in Oostrum mis was, ook bij andere locaties is."

Bezuinigingen
Medewerkers waarschuwen de inspectie dat er door bezuinigingen op personeel minder contact is met de patiënten. Het personeel kan daarom de TBS'ers moeilijk in de gaten houden.

Plan van aanpak
De staatssecretaris verwacht voor 1 januari 2016 een plan van aanpak van de instellingen om de beveiliging te verbeteren. Hij stelt voor dat er drugshonden worden ingezet om smokkelwaar op te speuren. Kamerlid Knops zit de staatssecretaris achter de veren: "Dit moet zo snel mogelijk worden ingevoerd, dat kunnen de klinieken best zelf maar de staatssecretaris is politiek verantwoordelijk."

De instellingen zelf willen ook het personeel steeksproefgewijs gaan controleren.

L1 sprak met Knops. Beluister hieronder het interview:

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rooyse Wissel in de fout bij dood patiënt
Ontsnapte tbs'er Rooyse Wissel opgepakt
Tbs'er steekt matras in brand in Rooyse Wissel
Tbs-patiënt De Rooyse Wissel filmt zijn eigen uitbraak
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen