Overslaan en naar de inhoud gaan

Tariefsysteem Zuid-Limburgse gemeenten in strijd met wet

Geplaatst opdonderdag 16 januari 2020 - 10:46

Alle zestien Zuid-Limburgse gemeenten handelen in strijd met de Jeugdwet.

Dat blijkt uit een vonnis van Rechtbank Limburg.

Kort geding
Tegen de gemeenten was een kort geding aangespannen door zes zorginstellingen, waaronder de Mutsaersstichting, stichting Mondriaan en Zuyderland Medisch Centrum.

Geschil
Het geschil tussen de zorgaanbieders en de gemeenten gaat over een tariefsysteem dat de gemeenten hanteren om zorgkosten uit te rekenen. Gemeenten maken een inschatting van kosten voor jeugdzorg en kopen op basis van die taxatie arrangementen in bij de zorgaanbieders. Als achteraf blijkt dat die zorgaanbieders minder uren hebben gewerkt dan de gemeenten hebben gecalculeerd, stellen die gemeenten de kosten voor jeugdzorg naar beneden bij en maken ze minder geld over naar de zorginstanties. De Zuid-Limburgse gemeenten gebruiken dit systeem om grip te krijgen op de kosten van jeugdzorg.

Streep
Maar daar heeft de rechter dus een streep door gezet. De handelwijze leidt volgens de rechter tot een hoop extra administratie bij de zorgaanbieders, terwijl de Jeugdwet juist als uitgangspunt heeft dat de administratieve last omlaag moet. Het systeem met arrangementen voor een vaste prijs stimuleert de zorginstanties om zo efficiënt mogelijk te werken. Die stimulans verdwijnt als de instanties achteraf geconfronteerd worden met een lagere uitkering.

Componenten
Daarnaast bestaan de tarieven voor jeugdzorg uit meer componenten dan alleen de personeelskosten voor de hulpverleners. Uit de gemiddelde tarieven moeten bijvoorbeeld ook kantoorkosten en kosten voor personeelswerving gefinancierd worden.

Kritiek
Over de kritiek van de zes instellingen dat de gemeenten de procedure hadden ingevoerd zonder overleg heeft de rechter zich niet expliciet uitgelaten. Dat deed de rechter niet, omdat die de instanties al gelijk had gegeven op de andere punten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen