Overslaan en naar de inhoud gaan

Tankwagen lekt zoutzuur in Mook

Geplaatst opmaandag 31 augustus 2015 - 8:53

In Mook lekt zoutzuur uit een tankwagen die geparkeerd staat bij metaalbedrijf Coatinc aan de Bovensteweg.

Volgens de brandweer is de wagen geladen met zo'n 20 kuub zoutzuur.

Ongedeerd
Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident. Drie mensen van het bedrijf waren aan het werk bij de tankwagen toen die lek sloeg, maar ook zij bleven ongedeerd.

Wolk
Even na 08:30 uur werd de scheur ontdekt. De brandweer heeft groot alarm geslagen. De omgeving van het metaalbedrijf is afgezet, de ongeveer 30 medewerkers zijn geëvacueerd. Met een waterscherm probeert de brandweer de wolk zoutzuur die uit de tank stroomt te doen neerslaan. Het zoutzuur komt daardoor met het water op de grond terecht, wat dat voor gevolgen heeft voor de bodem is nog niet bekend.

Werkzaamheden
Hoe lang de werkzaamheden nog gaan duren, is nog niet duidelijk. "We hebben nog geen idee hoe lang het nog gaat duren. In elk geval nog heel lang", aldus een woordvoerder van de politie Limburg-Noord. In Venlo is een crisiscentrum ingericht.

Ramen en deuren gesloten
De wolk dreef in eerste instantie langzaam richting Rijksweg en spoorlijn. De brandweer raadt mensen in de buurt aan ramen en deuren gesloten te houden.

Verkeer
Nadat eerder al het treinverkeer tussen Cuijk en Nijmegen werd stilgelegd, is ook de N271 in beide richtingen over zo'n 10 kilometer afgesloten. De spoorlijn en de Rijksweg liggen niet ver van de plaats van het ongeluk.

De basisscholen (Adalbertschool en de Grote Lier) zijn wel gewoon bereikbaar.

Foto: De Gelderlander

Gevaar
Afhankelijk van de concentratie kan zoutzuur gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Huidcontact kan tot zware brandwonden leiden. In de metaalindustrie wordt zoutzuur onder meer gebruikt voor het schoonmaken of etsen van metalen.

Foto: Robert Janssen (L1)
Foto: Robert Janssen (L1)
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tankwagen in Mook lekt geen zoutzuur meer
Hulpdiensten vonden geluidswagen bij gifwolk overbodig
Dode in auto op bodem Maas bij Mook
Plezierjacht gezonken in Maas: eigenaar gezocht
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen