Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanja Groen: al 26 jaar spoorloos

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 10:59

Tanja Groen (18) uit Schagen raakt in 1993 vermist na een avondje stappen in Maastricht: sindsdien ontbreekt elk spoor.

De politie krijgt eind 2019 'nieuwe interessante informatie' en maakt woensdag bekend een graf te openen op een begraafplaats in Maastricht in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Tanja.

Lees ook: Zoekactie op Maastrichts kerkhof naar vermiste Tanja Groen

Wat gebeurde er de afgelopen 26 jaar in de zaak Tanja Groen? Bekijk de interactieve tijdlijn op mobiel.

31 augustus 1993: Verdwijning
Deze avond gaat Tanja naar een ontgroeningsfeest van de Maastrichtse studentensociëteit Circumflex in het centrum van Maastricht. In de nacht fietst ze terug naar haar kamer in Gronsveld. Daar komt ze nooit aan. In de dagen erna wordt uitgekeken naar Tanja. Er wordt niks gevonden: geen tas, geen schoen, geen fiets en geen lichaam.

27 april 2009: Boek
Het blijft lang stil. In 2009 wordt in Sittard het boek 'Fietstocht zonder einde - De mysterieuze verdwijning van Tanja Groen' gepresenteerd. Het boek van Rob Hendriks uit Reuver is vooral bedoeld om de zaak levend te houden, zegt de schrijver.

24 oktober 2009: Paragnost
Paragnost Piet Nendels weet het zeker: Tanja is begraven in Noord-Frankrijk. Hij wil samen met politie en justitie ernaartoe. Maar het Openbaar Ministerie zegt dat de verklaring van Nendels geen aanleiding is de zaak te heropenen. "We doen alleen onderzoek op basis van feiten."

31 januari 2010: Seriemoordenaar
Justitie in België onderzoekt of seriemoordenaar Ronald Janssen iets te maken heeft met Tanja's vermissing. Hij woonde in de buurt van Maastricht toen Tanja verdween. Maar enige betrokkenheid blijkt niet het geval. Janssen bekende uiteindelijk vier andere moorden en kreeg levenslang.

Onderzoek Ronald Janssen
Onderzoek bij de woning Janssen (niet in het kader onderzoek Tanja)
Foto: L1

2 september 2010: Cold case
De vermissing van Tanja Groen, dan 17 jaar geleden, wordt officieel een cold case voor de politie.

26 augustus 2012: Fiets
In de Maas in Maastricht wordt door duikers een fiets gevonden die van Tanja zou zijn geweest. Tanja's ouders denken dat het de fiets is van hun dochter: ze zien dezelfde kenmerken. Ook de duikers denken dat.

Fiets  in zaak Tanja Groen
Foto: L1

2 september 2012: Duikers
Er wordt weer gedoken: roedeloper Loet van der Gouw vermoedt dat Tanja's lichaam zich bevindt in een buis die in de Maas ligt. Er komt ook kritiek op de roedelopers. Dat zijn mensen die met een wichelroede de bodem onderzoeken op zoek naar aardstralen en energiestromen. "Roedelopers zijn oplichters", zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen van de Universiteit Maastricht. Volgens de psycholoog verspillen roedelopers kostbare tijd van de politie en geven ze nabestaanden valse hoop.

Tanja Groen buis onderzoek
Foto: L1

17 september 2012: Valse hoop
Uit onderzoek blijkt dat de eerder gevonden fiets niet van Tanja is. Ook in de opgedoken buis wordt geen stoffelijk overschot gevonden. De politie sluit het dossier.

De buis was vermoedelijk een uitloopstuk die bij een silexverlading werd gebruikt. De installatie werd in 2003 en 2004 gesloopt en vermoedelijk is het uitloopstuk in de Maas achtergebleven.

26 augustus 2013: Herdenking
Het is twintig jaar geleden dat Tanja verdween. Familie en vrienden herdenken haar in de kerk van Schagen. Tanja's ouders zeggen hoop te blijven houden.

27 mei 2014: Noodkreet
Die hoop slaat een klein jaar later snel om: een emotionele moeder van Tanja is in tranen bij de regionale omroep van Noord-Holland. "Waarom wordt ze nou nooit gevonden", vraagt ze zich af.

22 juni 2014: Botresten
Er is weer even hoop: een wandelaar vindt in een akker bij Gronsveld botten. De politie is voorzichtig om te spreken over mogelijke sporen van Tanja. Het NFI onderzoekt de botten.

Botresten Gronsveld in zaak Tanja Groen
Foto: L1

4 juli 2014: Geen dna
De botresten zijn niet van Tanja Groen, blijkt uit een dna-profiel van het NFI.

12 december 2014: Paranormaal speurder
Loet van der Gouw, paranormaal speurder, brengt een fictief verhaal uit over de vermissing van Tanja. Hij gaf de politie de tip over de opgedoken fiets die erg op die van Tanja leek. Hij beweert dat de politie zich baseert op foute informatie en het wel degelijk Tanja's fiets is.

24 augustus 2018: Nicky Verstappen
Na 20 jaar is er een verdachte in de zaak van Nicky Verstappen. Tanja's ouders grijpen dat nieuws aan om in de media te treden en roepen de dader op zich te melden. "Stuur een briefje, desnoods anoniem. Waar heb je ons kind gelaten?".

31 augustus 2018: 25 jaar vermist
Tanja is al 25 jaar vermist. Er is nog steeds niets van haar vernomen.

17 januari 2020: Cold case kalender
De politie brengt Tanja's zaak opnieuw onder de aandacht via de cold case-kalender. Daarop staan 52 oude zaken, waaronder die van Tanja.

22 januari 2020: Zoekactie kerkhof
De politie maakt bekend een graf open te maken op een begraafplaats in Heugem (Maastricht). De politie kreeg in het najaar van 2019 een tip daarover. De overledene in het graf zou niks te maken hebben met de zaak. De nabestaanden werken vrijwillig mee.

Zoekactie Tanja Groen begraafplaats Heugem (22 jan 2020)
Foto: L1 (Esther Raats)
Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen