Overslaan en naar de inhoud gaan

Tafeltennis weegt niet op tegen het leven als jongen

Geplaatst opzaterdag 12 juni 2021 - 10:15

Manos Peters noemt zich 'een gewone jongen met transervaring'. De zestienjarige speler van Westa uit Wessem tafeltennist sinds zijn zesde en staat vanaf zijn negende op Nederlandse en Europese podia prijzen in ontvangst te nemen.

Het verhogen van de bovengrens naar 19 jaar door de Wereld Tafeltennisbond ITTF voor de nationale en internationale jeugdtoernooien was de directe aanleiding om uit de kast te komen als jongen.

Jaar te lang
Aanvankelijk wilde Manos nog als meisje naar de Europese kampioenschappen. "Ik wilde mijn tafeltennisjeugd als meisje afmaken. Maar toen de leeftijd verhoogd werd naar 19 jaar kwam het flink binnen. Nog een jaar langer als meisje was te veel. Tafeltennis woog niet op tegen het leven als jongen."

Tafeltennissende transgender
In Nederland heeft het NOC*NSF sport toegankelijk willen maken voor transgender personen door regels te versoepelen. Waarmee de bond wil voorkomen dat een geslachtsverandering de aanleiding is om te stoppen. Zodoende is het voor Manos nu mogelijk om als jongeman mee te doen aan de nationale toernooien voor de jeugd.

Manos Peters

Herencompetitie
Tafeltennis is een van de weinige sporten waar zowel mannen als vrouwen gemengd meedoen aan de competities. Vanwege zijn sterke spel draait hij al vier jaar mee in de herencompetitie. Maar hij mag nog niet meedoen aan internationale toernooien zoals de Europese kampioenschappen. "Het is wachten op de start van het transitietraject waarmee ik uiteindelijk een nieuw paspoort kan krijgen."

Hij heeft zich eind juni 2020 aangemeld bij het Genderteam Zuid-Nederland van de Mutsaersstichting in Venlo. Het officiële startpunt voor iemand die in een transitie wil van man naar vrouw of andersom.

Lees ook: Hae, zie, het: bestaat zoiets als genderneutraal Limburgs?

Medisch en juridisch
Hij weet nog niet wanneer hij mag starten. Het traject begint met een intake en leidt uiteindelijk tot een diagnose. De diagnose is weer nodig om het geslacht in je paspoort te kunnen veranderen. Een ander criterium voor verdere medische behandeling is dat je minimaal een jaar in sociale transitie moet zijn, wat betekent dat je voor de buitenwereld zichtbaar bent als man. Met een post op Facebook eind april is hij daarmee begonnen. Manos wil starten met hormonen. Hij vindt het een gevoelig onderwerp om over te praten, maar kijkt er ook naar uit om te beginnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen