Overslaan en naar de inhoud gaan

Taalbarrière mogelijk oorzaak treinbotsing Venlo

Geplaatst opzaterdag 16 januari 2021 - 17:36

Een taalbarrière was mogelijk de oorzaak van een botsing tussen twee goederentreinen op het emplacement in Venlo in juli 2019.

Dat meldt Omroep Venlo op basis een reconstructie die ProRail van het ongeluk heeft gemaakt.

Lees ook: Geen treinen rond Venlo door aanrijding op spoor

Geen beveiliging
De botsing gebeurde op een stuk van het emplacement dat niet elektronisch beveiligd is. Uit de reconstructie blijkt dat het mis ging toen de Duitse machinist de instructie van de Nederlandstalige planner van het station in Venlo niet goed herhaalde, terwijl dat wel verplicht is. De machinist bevestigt verschillende keren desgevraagd dat hij bekend is met de situatie ter plaatse. Dat is belangrijk omdat de wissels op dat stuk spoor handmatig moeten worden verzet.

Verkeerde spoor
De laatste veiligheidscheck houdt in dat de machinist de instructie van de planner moet herhalen. Maar de Duitse machinist herhaalt de instructie maar half en de planner neemt het antwoord evengoed voor lief, waarna de trein toestemming krijgt om verder te rijden. Maar op dat moment stonden de wissels, die door de machinist handmatig omgezet moeten worden, nog niet goed.

Daardoor rijdt de trein niet het hem toegewezen en vrije spoor 17 op, maar spoor 19 waar een andere goederentrein klaar staat om te vertrekken. Als de Duitse machinist merkt dat hij letterlijk op het verkeerde spoor zit, is het al te laat om een botsing te voorkomen. Met een snelheid van 27 kilometer per uur rijdt hij dan ook tegen de stilstaande goederentrein. Door de klap ontspoorden een locomotief en twee wagons. De machinisten van beide treinen bleven ongedeerd.

Protocollen niet goed nageleefd
Volgens ProRail had de Nederlandse planner achteraf beoordeeld geen vrijgeleide mogen geven omdat de laatste instructie niet naar behoren herhaald was.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen