Overslaan en naar de inhoud gaan

Taalambassadeur Theo pleit voor begrijpelijke taal overheid

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 22:32

Limburgse ambtenaren kregen donderdag de kans om inspiratie op te doen met taalambassadeurs van de stichting ABC. Dat zijn laaggeletterden die zich inzetten voor een beter begrip van de problemen die ze ervaren bij het lezen van brieven van de overheid.

Laaggeletterden wezen de ambtenaren op hun problemen met de taal. Dit deden ze aan de hand van brieven van ambtenaren zelf. Ze legden uit hoe het beter zou kunnen.

Video: L1

Moeite met lange woorden
Theo Selder uit Spaubeek is zo'n taalambassadeur van de stichting ABC en volgt al vijftien jaar taalles. Beetje bij beetje leert hij beter lezen. Theo durft er ronduit voor uit te komen dat hij laaggeletterd is. "Ik heb gemerkt dat als je mensen erop wijst dat ik moeite heb met bepaalde, meestal lange woorden, ze zullen proberen om een makkelijker woord te vinden. Ook mijn huisarts houdt daar nu rekening mee. Als ambassadeur wijs ik nu ambtenaren hierop tijdens deze online toer door Nederland. Vandaag is Limburg aan de beurt."

Als kind achterin de klas
Middels de taallessen verbetert langzaamaan zijn leesvaardigheid. "Maar wat ik op de lagere school heb gemist, dat haal je niet meer in. Ik werd als kind achterin de klas gezet en werd min of meer aan mijn lot overgelaten. Ik kon de woorden op het bord simpelweg niet lezen. Het was te veraf. Daar maak ik me nog steeds boos over. En zeker ook als ik zie dat de leesvaardigheid van sommige kinderen die het basisonderwijs verlaten vaak bedroevend is. Daar moet echt iets aan gedaan worden. Ieder kind moet goed leren lezen in de klas."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen