Dialect streektaal Limburgs leesplankje

Raad van Europa: meer aandacht voor Limburgse taal

De Raad van Europa roept de Nederlandse regering op om het Limburgs en andere streektalen structureel meer aandacht te geven.

Fraudegevoelig koptelefoon woordenboek taalles
Inval in Heerlen bij onderzoek naar fraude taalscholen

In een onderzoek naar fraude bij drie taalscholen is de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag binnengevallen in een pand in Heerlen om bewijs te zoeken.

Andre Rieu
Vrouw André Rieu schrijft Groet Mestreechs Dictee 2020

De organisatie van het Groet Mestreechs Dictee heeft dit jaar wereldster André Rieu gevraagd het dictee te schrijven.

iStock-1167791761
Consultatiebureaus moeten dialect gaan promoten

De Limburgse consultatiebureaus voor kleine kinderen worden opgeroepen om ouders erop te wijzen dat het goed is dialect te praten met hun kinderen. Ze kunnen daarover binnenkort een brief verwachten van gedeputeerde Ger Koopmans (CDA).

Ir Mr Dr van Watersloot van der Grachtstraat Heerlen straatnaam
Heerlense straatnaam niet langer de langste

Heerlen heeft niet langer de langste straatnaam van Nederland.

Engels studenten Maastricht (6 nov 2019)
Limburgers zijn na de Drenten het slechtst in Engels

Limburgers zijn vergeleken met de rest van Nederland niet echt bedreven in Engels.

Direct Duidelijk Brigade, Staatssecretaris Knops, Roermond (23 okt 2019)
Staatssecretaris geeft startsein taalcampagne in Roermond

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is woensdagmorgen in Roermond voor de landelijke start van de Direct Duidelijk Brigade.

Limburgse vlag dialect taal Limburgs leeuw
Limburgs opvallend vaak gebruikt in sociale situaties

Geen enkele regionale taal of dialect wordt zo vaak gesproken tussen ouders en kinderen als het Limburgs. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie.

Kinderen spelen met taal in Venlo

Kinderen van de basisscholen Taal&lent en Groeneveld in Venlo-Oost hebben woensdag deelgenomen aan workshops om spelenderwijs met taal bezig te zijn.

'Grote Toon' blijkt inspiratiebron voor Afghaanse docent

Michiel de Ruyter is het voor Zeeland, Johan Cruijff voor Noord-Holland. Maar wij hebben Toon Hermans. De cabaretier, dichter en kunstschilder is gekozen tot grootste Limburger in een onderzoek van I&O Research, in opdracht van de regionale omroepen en de NOS.

Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Word jij het nieuwe Vastelaovesgezicht 2021?
Uitgelicht
Word jij het nieuwe Vastelaovesgezicht 2021?

We zoeken weer een nieuw Vastelaovesgezicht bij L11 Alaaf! Wie o wie zal het dit bijzondere jaar worden? Reageer met je mooiste Vastelaovesfoto!

We houden absoluut rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Dat mag dus ook in uiting komen in het vastelaovesgezicht. Wel of geen mondkapje op de foto? Dat is aan jou. Wees creatief!

Stuur hier je vastelaovesfoto in
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten