Plat oppe straot in Hingen

Na Echt ligt nu ook in Hingen het 'plat oppe straot'

Voor de ingang van de speeltuin in Hingen is een nieuwe dialecttegel onthuld. Het idee achter het initiatief: jong en oud in contact brengen met het plaatselijk dialect en dat nog voor jarenlang.

Taal, verbeteren, spelling, overheidstaal
Taalambassadeur Theo pleit voor begrijpelijke taal overheid

Limburgse ambtenaren kregen donderdag de kans om inspiratie op te doen met taalambassadeurs van de stichting ABC. Dat zijn laaggeletterden die zich inzetten voor een beter begrip van de problemen die ze ervaren bij het lezen van brieven van de overheid.

Dialect streektaal Limburgs leesplankje
50.000 euro voor ontwikkeling Limburgs lesmateriaal

De Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen ieder 25.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van lesmateriaal in het Limburgs, zoals boeken en liedjes.

Dialect streektaal Limburgs leesplankje
Raad van Europa: meer aandacht voor Limburgse taal

De Raad van Europa roept de Nederlandse regering op om het Limburgs en andere streektalen structureel meer aandacht te geven.

Fraudegevoelig koptelefoon woordenboek taalles
Inval in Heerlen bij onderzoek naar fraude taalscholen

In een onderzoek naar fraude bij drie taalscholen is de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag binnengevallen in een pand in Heerlen om bewijs te zoeken.

Andre Rieu
Vrouw André Rieu schrijft Groet Mestreechs Dictee 2020

De organisatie van het Groet Mestreechs Dictee heeft dit jaar wereldster André Rieu gevraagd het dictee te schrijven.

iStock-1167791761
Consultatiebureaus moeten dialect gaan promoten

De Limburgse consultatiebureaus voor kleine kinderen worden opgeroepen om ouders erop te wijzen dat het goed is dialect te praten met hun kinderen. Ze kunnen daarover binnenkort een brief verwachten van gedeputeerde Ger Koopmans (CDA).

Ir Mr Dr van Watersloot van der Grachtstraat Heerlen straatnaam
Heerlense straatnaam niet langer de langste

Heerlen heeft niet langer de langste straatnaam van Nederland.

Engels studenten Maastricht (6 nov 2019)
Limburgers zijn na de Drenten het slechtst in Engels

Limburgers zijn vergeleken met de rest van Nederland niet echt bedreven in Engels.

Direct Duidelijk Brigade, Staatssecretaris Knops, Roermond (23 okt 2019)
Staatssecretaris geeft startsein taalcampagne in Roermond

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is woensdagmorgen in Roermond voor de landelijke start van de Direct Duidelijk Brigade.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten