Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraffen voor sjoemelende ambtenaren Heerlen

Geplaatst opdonderdag 4 juli 2019 - 15:20

Twee frauduleuze oud-ambtenaren van de gemeente Heerlen zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen, omdat ze met neprekeningen geld van de gemeente achterover drukten.

De hoofdverdachte, een man van 34 jaar oud uit Voerendaal, kreeg een taakstraf van 240 uur en half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Eisen
Zijn medeverdachte, een 46-jarige Heerlenaar, moet tachtig uur voor straf aan de slag. Hem hangt verder nog twee maanden cel boven het hoofd. Justitie eiste twee weken geleden nog straffen tot één jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees ook: OM eist cel voor fraude in stadskantoor Heerlen

Neprekeningen
De ambtenaren werkten bij de afdeling van de gemeente die gaat over gebouwenonderhoud en de groenvoorziening. In 2016 benaderde de man uit Voerendaal een steigerbouwer met het plan om neprekeningen naar de gemeente te sturen. Het geld zou dan onderling worden verdeeld. De ondernemer ging niet in op het voorstel, maar meldde zich bij de gemeente die samen met justitie en politie een onderzoek instelde.

Privéklussen
Uit het onderzoek bleek ook dat de ambtenaar uit Voerendaal eerder al met valse opdrachtbonnen en rekeningen geld in eigen zak stak, of de gemeente liet opdraaien voor privéklussen. Ook nadat de man vertrok als ambtenaar ging hij daarmee door, dankzij de hulp van de ambtenaar uit Heerlen die wel nog op het stadskantoor werkte.

Karretje
In totaal zouden de twee zo een bedrag van 10.000 tot 17.000 euro hebben weggesluisd. Dat moeten ze terugbetalen, oordeelde de rechtbank verder. Een derde verdachte is vrijgesproken, omdat hij niet wist dat hij zich door de twee ambtenaren voor hun karretje had laten spannen.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen