Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraffen voor relschoppers Fortuna Sittard-Roda JC

Geplaatst opdinsdag 23 december 2014 - 10:35

Vier van de vijf relschoppers die betrokken waren bij de ongeregeldheden rondom de derby Fortuna Sittard-Roda JC van 13 september, hebben taakstraffen opgelegd gekregen.

Dat heeft de politierechter in Maastricht dinsdag bepaald.

Roger L. uit Geleen
De 43-jarige Roger L. uit Geleen kreeg een werkstraf van dertig uur opgelegd. Daarnaast heeft hij een stadionverbod en een omgevingsverbod gekregen voor de duur van twee jaar. L. verklaarde dat hij de suppoosten wilde vragen om de supporters niet te provoceren. Volgens de Officier van Justitie was het niet aannemelijk dat L. hier als 'vredesstichter' te werk wilde gaan.

Richard D. uit Sittard
De 33-jarige Richard D. uit Sittard werd zwaarder gestraft. Hij moet vijftig uur werken.
Ook D. mag twee jaar niet in een stadion komen. De Sittardenaar gaf aan zichzelf niet te herkennen in de beelden van de beveiligingscamera's, maar volgens de politierechter waren er meerdere verbalisanten en stewards die hem herkende.

Sjoerd de V. uit Warmenhuizen (N-H)
De 20-jarige Sjoerd de V. uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen heeft een een werkstraf van 80 uur en een stadion- en omgevingsverbod gekregen voor de duur van 2 jaar.
De politierechter zag af van een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. De V. sloeg met een riem naar ME'ers en suppoosten en klom op het veld.

Hij betuigde zijn spijt en noemde de beelden die hij tijdens de rechtszitting zag 'schokkend'. De V. is AZ-supporter en was 13 september met zijn toenmalige vriendin uit Sittard bij de beladen derby.

Ricardo R. uit Geleen
De 24-jarige Ricardo R. uit Geleen heeft een stadionverbod van 3 jaar van de KNVB gekregen. Hij accepteerde dit en kreeg daarom geen straf van de politierechter opgelegd.
De andere verdachten gaven aan tegen de KNVB in beroep te willen gaan. Daarom kregen zij een strafrechtelijk stadionverbod.

R. pleegde openlijke geweldpleging en heeft met een broekriem naar suppoosten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) geslagen. Verder beklom hij vanuit de gracht het veld en gooide hij een steigerpijp in de richting van een van de suppoosten. R. verklaarde dat hij zich mee heeft laten sleuren nadat Roda JC op voorsprong kwam.

Ruud van der B. uit Elen (B)
De 29-jarige Ruud van der B. heeft - net als Richard D.- een taakstraf van 50 uur opgelegd gekregen. De man uit het Belgische Elen kreeg ook een stadion- en omgevingsverbod voor de duur van twee jaar. Van der B. pleegde openlijk geweld tegen suppoosten en klom in de hekken. Hij is al 15 jaar supporter van Fortuna en kon geen reden bedenken waarom hij zo tekeer is gegaan tijdens de wedstrijd.

Vijf verdachten
In totaal stonden dinsdag vijf verdachten van de voetbalrellen tijdens de derby Fortuna Sittard - Roda JC voor de rechter. Ze hebben zich verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden op 13 september van dit jaar. Het vijftal wordt
verdacht van het plegen van geweld tegen stewards, beveiligers en politiemensen. Ook worden ze verdacht van het aanrichten van vernielingen in het stadion van Fortuna Sittard.

29 mensen opgepakt
Er werden na de rellen 29 mensen opgepakt, onder meer op basis van camerabeelden. Eerder moest een aantal verdachten zich al melden bij de rechter. Destijds werd één van hen vrijgesproken omdat de rechter vond dat onvoldoende bewezen kon worden dat de verdachte te zien was op camerabeelden.
Justitie kondigde toen aan nog meer mensen op te gaan pakken en voor de rechter te brengen vanwege de rellen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rellen bij de voetbalderby Fortuna-Roda
Hooligans Fortuna-Roda krijgen 'gewoon' straf van rechter
Uitspraak hooligans Fortuna-Roda kan grote gevolgen hebben
Burgemeesters overwegen voetbalderby's zonder uitpubliek
Politie zette meer personeel in rond risicowedstrijden
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen