Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraffen voor relschoppers Fortuna Sittard-Roda JC

Geplaatst opdinsdag 23 december 2014 - 10:35

Vier van de vijf relschoppers die betrokken waren bij de ongeregeldheden rondom de derby Fortuna Sittard-Roda JC van 13 september, hebben taakstraffen opgelegd gekregen.

Dat heeft de politierechter in Maastricht dinsdag bepaald.

Roger L. uit Geleen
De 43-jarige Roger L. uit Geleen kreeg een werkstraf van dertig uur opgelegd. Daarnaast heeft hij een stadionverbod en een omgevingsverbod gekregen voor de duur van twee jaar. L. verklaarde dat hij de suppoosten wilde vragen om de supporters niet te provoceren. Volgens de Officier van Justitie was het niet aannemelijk dat L. hier als 'vredesstichter' te werk wilde gaan.

Richard D. uit Sittard
De 33-jarige Richard D. uit Sittard werd zwaarder gestraft. Hij moet vijftig uur werken.
Ook D. mag twee jaar niet in een stadion komen. De Sittardenaar gaf aan zichzelf niet te herkennen in de beelden van de beveiligingscamera's, maar volgens de politierechter waren er meerdere verbalisanten en stewards die hem herkende.

Sjoerd de V. uit Warmenhuizen (N-H)
De 20-jarige Sjoerd de V. uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen heeft een een werkstraf van 80 uur en een stadion- en omgevingsverbod gekregen voor de duur van 2 jaar.
De politierechter zag af van een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. De V. sloeg met een riem naar ME'ers en suppoosten en klom op het veld.

Hij betuigde zijn spijt en noemde de beelden die hij tijdens de rechtszitting zag 'schokkend'. De V. is AZ-supporter en was 13 september met zijn toenmalige vriendin uit Sittard bij de beladen derby.

Ricardo R. uit Geleen
De 24-jarige Ricardo R. uit Geleen heeft een stadionverbod van 3 jaar van de KNVB gekregen. Hij accepteerde dit en kreeg daarom geen straf van de politierechter opgelegd.
De andere verdachten gaven aan tegen de KNVB in beroep te willen gaan. Daarom kregen zij een strafrechtelijk stadionverbod.

R. pleegde openlijke geweldpleging en heeft met een broekriem naar suppoosten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) geslagen. Verder beklom hij vanuit de gracht het veld en gooide hij een steigerpijp in de richting van een van de suppoosten. R. verklaarde dat hij zich mee heeft laten sleuren nadat Roda JC op voorsprong kwam.

Ruud van der B. uit Elen (B)
De 29-jarige Ruud van der B. heeft - net als Richard D.- een taakstraf van 50 uur opgelegd gekregen. De man uit het Belgische Elen kreeg ook een stadion- en omgevingsverbod voor de duur van twee jaar. Van der B. pleegde openlijk geweld tegen suppoosten en klom in de hekken. Hij is al 15 jaar supporter van Fortuna en kon geen reden bedenken waarom hij zo tekeer is gegaan tijdens de wedstrijd.

Vijf verdachten
In totaal stonden dinsdag vijf verdachten van de voetbalrellen tijdens de derby Fortuna Sittard - Roda JC voor de rechter. Ze hebben zich verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden op 13 september van dit jaar. Het vijftal wordt
verdacht van het plegen van geweld tegen stewards, beveiligers en politiemensen. Ook worden ze verdacht van het aanrichten van vernielingen in het stadion van Fortuna Sittard.

29 mensen opgepakt
Er werden na de rellen 29 mensen opgepakt, onder meer op basis van camerabeelden. Eerder moest een aantal verdachten zich al melden bij de rechter. Destijds werd één van hen vrijgesproken omdat de rechter vond dat onvoldoende bewezen kon worden dat de verdachte te zien was op camerabeelden.
Justitie kondigde toen aan nog meer mensen op te gaan pakken en voor de rechter te brengen vanwege de rellen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rellen bij de voetbalderby Fortuna-Roda
Hooligans Fortuna-Roda krijgen 'gewoon' straf van rechter
Uitspraak hooligans Fortuna-Roda kan grote gevolgen hebben
Burgemeesters overwegen voetbalderby's zonder uitpubliek
Politie zette meer personeel in rond risicowedstrijden
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen