Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraffen voor relschoppers Fortuna Sittard-Roda JC

Geplaatst opdinsdag 23 december 2014 - 10:35

Vier van de vijf relschoppers die betrokken waren bij de ongeregeldheden rondom de derby Fortuna Sittard-Roda JC van 13 september, hebben taakstraffen opgelegd gekregen.

Dat heeft de politierechter in Maastricht dinsdag bepaald.

Roger L. uit Geleen
De 43-jarige Roger L. uit Geleen kreeg een werkstraf van dertig uur opgelegd. Daarnaast heeft hij een stadionverbod en een omgevingsverbod gekregen voor de duur van twee jaar. L. verklaarde dat hij de suppoosten wilde vragen om de supporters niet te provoceren. Volgens de Officier van Justitie was het niet aannemelijk dat L. hier als 'vredesstichter' te werk wilde gaan.

Richard D. uit Sittard
De 33-jarige Richard D. uit Sittard werd zwaarder gestraft. Hij moet vijftig uur werken.
Ook D. mag twee jaar niet in een stadion komen. De Sittardenaar gaf aan zichzelf niet te herkennen in de beelden van de beveiligingscamera's, maar volgens de politierechter waren er meerdere verbalisanten en stewards die hem herkende.

Sjoerd de V. uit Warmenhuizen (N-H)
De 20-jarige Sjoerd de V. uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen heeft een een werkstraf van 80 uur en een stadion- en omgevingsverbod gekregen voor de duur van 2 jaar.
De politierechter zag af van een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. De V. sloeg met een riem naar ME'ers en suppoosten en klom op het veld.

Hij betuigde zijn spijt en noemde de beelden die hij tijdens de rechtszitting zag 'schokkend'. De V. is AZ-supporter en was 13 september met zijn toenmalige vriendin uit Sittard bij de beladen derby.

Ricardo R. uit Geleen
De 24-jarige Ricardo R. uit Geleen heeft een stadionverbod van 3 jaar van de KNVB gekregen. Hij accepteerde dit en kreeg daarom geen straf van de politierechter opgelegd.
De andere verdachten gaven aan tegen de KNVB in beroep te willen gaan. Daarom kregen zij een strafrechtelijk stadionverbod.

R. pleegde openlijke geweldpleging en heeft met een broekriem naar suppoosten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) geslagen. Verder beklom hij vanuit de gracht het veld en gooide hij een steigerpijp in de richting van een van de suppoosten. R. verklaarde dat hij zich mee heeft laten sleuren nadat Roda JC op voorsprong kwam.

Ruud van der B. uit Elen (B)
De 29-jarige Ruud van der B. heeft - net als Richard D.- een taakstraf van 50 uur opgelegd gekregen. De man uit het Belgische Elen kreeg ook een stadion- en omgevingsverbod voor de duur van twee jaar. Van der B. pleegde openlijk geweld tegen suppoosten en klom in de hekken. Hij is al 15 jaar supporter van Fortuna en kon geen reden bedenken waarom hij zo tekeer is gegaan tijdens de wedstrijd.

Vijf verdachten
In totaal stonden dinsdag vijf verdachten van de voetbalrellen tijdens de derby Fortuna Sittard - Roda JC voor de rechter. Ze hebben zich verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden op 13 september van dit jaar. Het vijftal wordt
verdacht van het plegen van geweld tegen stewards, beveiligers en politiemensen. Ook worden ze verdacht van het aanrichten van vernielingen in het stadion van Fortuna Sittard.

29 mensen opgepakt
Er werden na de rellen 29 mensen opgepakt, onder meer op basis van camerabeelden. Eerder moest een aantal verdachten zich al melden bij de rechter. Destijds werd één van hen vrijgesproken omdat de rechter vond dat onvoldoende bewezen kon worden dat de verdachte te zien was op camerabeelden.
Justitie kondigde toen aan nog meer mensen op te gaan pakken en voor de rechter te brengen vanwege de rellen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rellen bij de voetbalderby Fortuna-Roda
Hooligans Fortuna-Roda krijgen 'gewoon' straf van rechter
Uitspraak hooligans Fortuna-Roda kan grote gevolgen hebben
Burgemeesters overwegen voetbalderby's zonder uitpubliek
Politie zette meer personeel in rond risicowedstrijden
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen