Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraf in zaak Hypo-Leasing in Maastricht

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2015 - 8:38

De rechtbank in Maastricht heeft Marc S. (47), hoofdverdachte in de zaak Hypo-Leasing, veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

S. moet ook 323.000 euro terugbetalen. De rechters achten bewezen dat S. deel uitmaakte van een criminele organisatie en dat hij geld heeft witgewassen. Vier andere verdachten in de zaak kregen een taakstraf, voorwaardelijke straffen of vrijspraak.

Leningen
Hypo-Leasing - met een kantoor in het MECC in Maastricht - adverteerde in Duitse kranten met leningen. Ondernemers en particulieren die bij reguliere banken geen krediet konden krijgen waren het doelwit. Hypo-Leasing zou een financiering regelen en vroeg om een aanbetaling.

Opgelicht
Als die binnen was, werd geen krediet verstrekt omdat afspraken niet nagekomen zouden zijn. Duitse, Belgische, Kroatische en Luxemburgse klanten zijn voor zeker 7,5 miljoen euro opgelicht.

Rechterhand
De Duitser Ralf J., in 2009 woonachtig in Obbicht, is volgens justitie het brein achter Hypo-Leasing. Hij kreeg in Duitsland aanvankelijk zeven jaar celstraf. De zaak is terugverwezen naar een lagere rechter. Marc S. wordt gezien als rechterhand van J. "De veroordeelde wist van het criminele karakter van het bedrijf, maar besloot geen ontslag te nemen. Sterker nog: hij werkte mee."

Volgens het OM had dat moeten leiden tot achttien maanden celstraf voor S.

Lagere eis
Die eis was al lager dan gebruikelijk omdat de behandeling van de zaak bijna zes jaar heeft geduurd. De rechtbank is van oordeel dat vanwege 'weinig doortastend optreden van het Openbaar Ministerie en foutief dagvaarden' een nog lagere straf op zijn plaats is. Het OM bestudeert het vonnis nog en wil daarom niet reageren.

Lees ook: Cel geëist in Hypo-Leasezaak uit Maastricht.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Cel geëist in Hypo-Leasezaak uit Maastricht
Financieel adviseur de cel in vanwege oplichting
240 uur taakstraf geëist voor doodrijden meisje (17)
'Talentvolle' oplichter uit Maastricht toont berouw
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen