Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraf: frauderende ambtenaar verduisterde 160.000 euro

Geplaatst opdonderdag 7 april 2016 - 6:32

Een voormalig teamleidster van de gemeente Roermond is onlangs in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar vanwege het verduisteren van gemeenschapsgeld.

Zo’n 160.000 euro sluisde ze door naar eigen bankrekeningen.

Twee jaar
De inmiddels 50-jarige R.S. liep in augustus 2012 tegen de lamp, nadat ze de gemeente twee jaar lang had opgelicht. De vrouw was in 2008 in dienst getreden als teamleidster van de afdeling belastingen.

Zo’n 65 keer in totaal vervalste ze facturen en bezwaarschriften. Hierdoor wist ze ongeveer 160.000 euro van de gemeente Roermond over te maken naar rekeningen van haarzelf en familieleden.

Jaar cel
In 2014 werd de vrouw in eerste aanleg veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf. Maar omdat R.S., wanneer ze in de gevangenis zou belanden, niet in staat zou zijn om het geld terug te betalen aan de gemeente Roermond, heeft het gerechtshof in Den Bosch nu een taakstraf en een jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

De voormalige ambtenaar heeft inmiddels een nieuwe, vaste baan. Als ze een celstraf zou moeten uitzitten, zou ze die baan kwijtraken . Al het geld dat de 50-jarige in die twee jaar verduisterde, heeft ze ook meteen uitgegeven. Het grootste deel (ongeveer 70.000 euro) gaf ze uit aan allerlei spullen.

Intern onderzoek
Halverwege 2011 ontstond bij de gemeente al het vermoeden dat er iets niet in de haak was. Maar R.S. kwam toen met valse stukken op de proppen waaruit het tegendeel bleek. Na een intern onderzoek liep de vrouw in 2012 alsnog tegen de lamp. Vervolgens is ze onmiddellijk geschorst, waarna strafontslag volgde. In een civiele procedure is R.S. veroordeeld tot terugbetaling van de 160.000 euro, vermeerderd met rente en kosten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ambtenaar Weert ontslagen vanwege fraude
Ambtenaar voor rechter om seks met cliënt
Verdachte ambtenaar uit Heerlen weer vrij
Taakstraffen geëist voor gewelddadige roof Maastricht
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen