Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraf blijft staan in terreurzaak 'Dombo en de Kikker'

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 13:14

Ook na cassatie blijft de taakstraf voor Milko V. uit Hoensbroek in de zaak 'Dombo en de Kikker' staan vanwege het dreigen met een aanslag vanuit een schuurtje langs de A2 bij Roosteren.

De Hoensbroekenaar dreigde samen met Björn M. uit Brunssum vanuit een schuurtje in een veld met een aanslag op 16 november 2015. De verdachten waren verkleed in een olifanten- en kikkerpak toen ze werden aangehouden. De zaak staat daarom ook bekend als 'Dombo en de Kikker'.

Lees ook: Straf voor 'terrorduo' Dombo en de Kikker

'U spreekt met IS'
Vanuit het schuurtje langs de A2 belde het tweetal die novemberochtend rond 7:30 uur twee keer met 112. Volgens de rechter werden toen zinnen gebruikt zoals 'u spreekt met de Islam IS', 'de wereld vergaat' en 'overal staat alles klaar, alles is voorbereid'.

Harde knallen
Toen de politie meldingen kreeg over knallen, lichtflitsen en vuur in de buurt van Roosteren werd een grootscheepse politieactie op touw gezet. De verdachten hadden vuurwerk afgestoken bleek achteraf. Saillant detail: het gebeurde allemaal drie dagen na de aanslagen in Parijs. Op 13 november waren er verschillende aanslagen in de Parijse hoofdstad, waaronder die in concertzaal Bataclan.

Lees ook: Justitie in beroep tegen straf Dombo en de Kikker

Toch minder taakstraf
De rechter legde de twee mannen 160 uur taakstraf op voor het dreigen met een terroristisch misdrijf en het misbruiken van het alarmnummer. Na zijn eerste hoger beroep ging V. bij de Hoge Raad in cassatie. Hij ontkent dat zijn telefoontje een terroristisch oogmerk had. De Hoge Raad in Den Haag gaat daar niet in mee. Die zegt dat voor het dreigen met een terroristisch misdrijf je zelf niet per se een terroristisch oogmerk hoeft te hebben.

Door de lange duur van de rechtsprocedure is de taakstraf voor Milko V. uiteindelijk 152 uur geworden. Zijn Brunssumse kompaan is niet in hoger beroep gegaan.

Dombo en de Kikker
De outfits die de mannen droegen toen ze werden opgepakt
Foto: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen