Overslaan en naar de inhoud gaan

T-Mobile wil 5G-mast op Theater aan het Vrijthof

Geplaatst opdonderdag 6 februari 2020 - 21:54

Telecomprovider T-Mobile is van plan de huidige zendmast van het bedrijf op het Theater aan het Vrijthof in Maastricht te upgraden naar een 5G-antenne.

Het Maastrichtse gemeentebestuur laat de gemeenteraad weten daar weinig tegen te kunnen doen.

Tegenstand
De provider huurt een deel van het dak van de gemeente en heeft toestemming om daar zendapparatuur te plaatsen. De gemeente geeft aan zich bewust te zijn van de bezwaren tegen zo'n 5G-mast, maar kan naar eigen zeggen door die huurovereenkomst geen invloed uitoefenen op welk soort mast T-Mobile gaat plaatsen. "We hebben geen instrumenten om invloed uit te oefenen op T-Mobile", legt de gemeente uit. "De gemeente is daarom niet aan zet."

Gezondheid
In Maastricht ontstond vorig jaar ophef over de plannen om te gaan testen met een 5G-netwerk. De stad zou de eerste gemeente in Nederland zijn waar zo'n nieuw en sneller netwerk zou worden uitgerold. Tegenstanders vrezen gezondheidsschade en zeggen dat nog te weinig bekend is of 5G wel of niet schadelijk is. De gemeente besloot protest aan te tekenen tegen de nieuwe telecomwet in Den Haag, waarin staat dat telecomaanbieders zonder tussenkomst van gemeenten zogenoemde 'small cell-antennes' in de openbare ruimte mogen plaatsen.

Lees ook: Maastricht maakt bezwaar in Den Haag tegen 5G-netwerk

Aantonen
Volgens de gemeente volgt T-Mobile de regelgeving van de landelijke overheid en zal het zich houden aan eventuele nieuwe regels als wetenschappelijk wordt aangetoond dat 5G schadelijk is. Wanneer T-Mobile de mast wil gaan plaatsen, is niet duidelijk.

Wat is 5G?
Deze nieuwe technologische ontwikkeling maakt het mogelijk om internetdata op je mobiel nog sneller te kunnen overdragen. Dat gebeurt door gebruik van andere en hogere frequenties. Daarbij krijgt het netwerk ook een hogere dichtheid: op elke hoek van de straat komt een small cell-antenne die continu in verbinding staat met je telefoon.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen