Overslaan en naar de inhoud gaan

Supportersgeweld MVV-Roda: 'Niet buigen voor tuig'

Geplaatst opzaterdag 30 oktober 2021 - 15:48

Supporters van MVV en Roda JC hebben geen goed woord over voor de rellen rondom de derby. Ze hopen niet dat dit ertoe gaat leiden dat de wedstrijd in het vervolg zonder uitpubliek wordt gespeeld.

"We moeten niet buigen voor tuig", zegt Roda-fan Ron Meyer.

Onderbuikgevoel
De Heerlenaar was vrijdagavond samen met zijn 14-jarige zoon in de Geusselt. Samen bezoeken ze veel wedstrijden van de Kerkradenaren, ook uitduels. "Toen we het stadion inliepen, had mijn zoon al het gevoel dat het mis zou gaan", zegt Meyer.

Supportersgeweld
En in de 40ste minuut kreeg hij gelijk. Scheidsrechter Joey Kooij stuurde de spelers vanwege supportersgeweld terug naar de kleedkamer. Op dat moment werd in het stadion met onder meer vuurwerk gegooid en niet veel later voerde de mobiele eenheid charges uit.

Uiteindelijk werd de wedstrijd op last van burgemeester Annemarie Penn van Maastricht gestaakt.

Lees ook: Agenten en stewards gewond bij rellen derby MVV-Roda JC

Triest
Meyer vindt het verschrikkelijk wat er vrijdagavond in Maastricht is gebeurd. "Spoor die mensen in het Roda-vak op. Ze verpesten het op deze manier voor iedereen", zegt hij. "Datzelfde geldt natuurlijk voor de relschoppers van MVV. Dit heeft helemaal niks met voetbal te maken." Daar is Jasper Jongen van supporterscollectief Veer zien MVV het mee eens. "Het is gewoon triest. Ik denk dat iedereen die het gezien heeft zich machteloos voelt", zegt hij.

Ajax-Feyenoord van Limburg
Volgens de Maastrichtenaar heeft dit niks met 'gezonde rivaliteit' te maken. "Dit is gewoon bewust de boel verstieren. Voor de hele club", zegt hij. Volgens Jongen zou het goed zijn om landelijke stadionverboden uit te delen. Daar voelt hij meer voor dan dat de derby het Ajax-Feyenoord van Limburg wordt, en dus zonder uitpubliek gespeeld moet worden. "Daar hoopt niemand op. Het gros van het publiek zit voor een leuke wedstrijd in het stadion", zegt hij. "Je ziet nu wel weer dat de Geusselt niet geschikt is voor dit soort wedstrijden. Het thuispubliek kan veel te dicht bij het uitvak komen en vanuit de gracht loop je zo het veld op. Een paar weken geleden ging het op dezelfde plek ook al bijna mis tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Daar ligt een grote uitdaging voor de club en de gemeente, de eigenaar van het stadion."

Lees ook: Derby MVV-Roda bereikt dieptepunt: 'Dit is dramatisch'

De Geusselt
Ron Meyer deelt de mening van Jongen over de indeling van het Maastrichtse stadion. De Heerlenaar en zijn zoon waren er in 2017 ook bij toen de vlam in de pan sloeg bij de Limburgse derby. "Toen zag je eigenlijk nagenoeg hetzelfde gebeuren. MVV-supporters kunnen te dicht bij het vak met uitsupporters komen, waardoor ze over en weer kunnen provoceren", zegt hij. "En dat gebeurde vrijdagavond ook. MVV-fans stonden de hele wedstrijd in de gracht tussen de tribune en het veld, terwijl dat eigenlijk niet mag." Volgens Ingo Bulles van Platform Roda JC is er plek genoeg in de Geusselt om dit soort incidenten tegen ta gaan. "Houd de vakken naast het uitvak leeg en je hebt meer ruimte tussen het thuis- en uitpubliek" zegt Bulles, die tevens lid van de supportersraad van Roda is.

De Geusselt stadion MVV Maastricht met vak Roda supporters (30 okt 2021)
Foto: L1

Geen uitpubliek
De Regiegroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, burgemeesters, politie en justitie zitten, komt maandag bijeen voor een extra overleg vanwege de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd. Gevreesd wordt dat er in de toekomst geen uitpubliek meer welkom is. "Het zou een maatschappelijk failliet zijn als deze wedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden Het is toch vreemd dat we 100 raddraaiers niet aan kunnen pakken, en dan zijn de gewone voetbalfans daar de dupe van. Een leeg uitvak is een luie oplossing", zegt Meyer. "De beleidsbepalers moeten er gewoon voor zorgen dat de veiligheid kan worden gewaarborgd. We moeten vooral niet buigen voor dit tuig."

Lees ook: Regiegroep Voetbal en Veiligheid bijeen vanwege geweld derby

Maatregelen
Of er daadwerkelijk een vuist kan worden gemaakt tegen supportersgeweld zal moeten blijken. MVV heeft aangekondigd de relschoppers op te sporen en ze te bestraffen. Ook voor de gemeente Maastricht is de maat vol, zo heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake laten weten. Ze gaat in gesprek met de clubs, justitie en politie.

Lees ook: MVV gaat raddraaiers opsporen en bestraffen na rellen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie Ć©n bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen