Overslaan en naar de inhoud gaan

Suppen voor een schonere Maas

Geplaatst opvrijdag 19 maart 2021 - 20:43

De Maas in de buurt van Roermond ligt er sinds vrijdag een klein beetje beetje schoner bij dankzij een paar suppende vrijwilligers.

Vanaf hun peddelplankje verwijderden ze plastic rommel uit het water en van de oever.

Prullenmand
Suppen lijkt een beetje op surfen, maar is in de regel een stuk rustiger. De supper staat op een zogenaamd supboard en peddelt dan op het water. Het voordeel is dat er op het board plaats is voor bijvoorbeeld een prullenmand.

Met prullenmand en grijper het water op
Gewapend met een peddel, een prullenmand en een afvalgrijper gingen in totaal elf suppers het water op, in het kader van de landelijke SUPclean-up, waarbij alle provincies worden aangedaan.

Rotzooi
"We willen mensen bewust maken van hoeveel rotzooi er wordt achterlaten in de rivieren", zegt Wieneke van de Aa van SUP Limburg. Zo'n opruimactie als vrijdag mengt het nuttige met het aangename volgens haar. "Suppen is heerlijk relaxed en daarbij wordt nu veel rommel uit het water gevist."

Combinatie van natuur en suppen
De vrijwilligers verzamelen zich op het terrein van een roeivereniging bij de Weerd in Roermond. Na uitleg over hoe alles in het werk gaat, gaan ze daar het water in en peddelen richting de Maas. Lotte Verbeek is een van de mensen die zich heeft aangesloten bij de opruimactie. "Ik hou van de natuur en daarbij vind ik suppen heel leuk om te doen. Dus ik heb me gelijk aangemeld toen ik van de actie hoorde."

De Roer
De schoonmakers pakken ook een gedeelte van de Roer mee tijdens de actie. Daar drijft minder rommel, maar ook daar moet regelmatig de afvalgrijper van de sup worden gehaald en in het water worden gestoken. "We hebben allemaal een prullenbak ter grootte van een wasmand bij ons, maar ik verwacht dat die bij iedereen goed gevuld is als we klaar zijn", vertelt Van der Aa.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen