Overslaan en naar de inhoud gaan

Supersnel uitslag: blaastest in teststraat Venray

Geplaatst opzaterdag 30 januari 2021 - 15:15

Op de GGD-testlocatie in Venray wordt volgende week de blaastest in gebruik genomen. Daardoor weten mensen binnen enkele minuten of ze op dat moment besmet zijn met Covid-19.

Jac Rooijmans, directeur van Veiligheidsregio Limburg-Noord, deelt dat nieuws op Twitter. "Locatie en logistiek in mum van tijd aangepast om dit mogelijk te maken", schrijft hij.

Betrouwbaar
De SpiroNose is vrijdag al in Amsterdam in gebruik genomen. Met het apparaat worden kleine deeltjes in de lucht die mensen uitademen gedetecteerd. Uit onderzoek blijkt dat de blaastest betrouwbaar genoeg is om in het hele land in te zetten. Mocht de uitslag toch geen uitsluitsel geven, dan kan alsnog de normale PCR-test met het wattenstaafje worden afgenomen.

Bij het afnemen van de blaastest mag acht uur daaraan vooraf geen alcohol worden gedronken.

e-Nose
Hoogleraar chirurgie Nicole Bouvy van MUMC+ doet nu onderzoek naar de werking van e-Nose bij het opsporen van Covid-19. De elektrische neus kan volgens haar aan de adem ruiken of iemand corona heeft. Het apparaat wordt aanvankelijk onderzocht of daarmee schildklierkanker via de adem geroken kan worden, maar kan dus volgens de hoogleraar ook voor Covid-19 worden ingezet.

Lees ook: MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

"We willen het apparaat nog een tijdje testen alvorens we het echt aandurven om mensen daadwerkelijk te vertellen of ze wel of geen corona hebben" zei ze eerder. Mogelijk dat dat in de loop van volgend jaar al gaat lukken, zegt de hoogleraar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen