Overslaan en naar de inhoud gaan

Sumayya vluchtte uit Oeganda vanwege haar geaardheid

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2020 - 21:57

Waar hier met evenementen als de Limburg Pride aandacht is voor diversiteit en seksuele geaardheid, is dat in andere landen nog levensgevaarlijk.

Dat ervoer bijvoorbeeld Sumayya Sheeba uit Roermond. Zij vluchtte zeven jaar geleden om die reden van Oeganda naar Nederland.

Doodstraf
Oeganda staat bekend als een zeer homo-onvriendelijk land: je gedragen als niet-hetero is strafbaar en mensen die worden verdacht van homoseksueel gedrag worden op straat mishandeld, soms met de dood als gevolg. Het land wilde vorig jaar nog de doodstraf invoeren voor homoseksuelen.

Video: L1

Traditioneel
De nu 28-jarige Sumayya groeide op in een moslim- en baganda-gemeenschap, een traditionele culturele stroming in Oeganda. In de omgeving waar Sumayya opgroeide werden meisjes onderdrukt: ze moeten zich onderdanig gedragen en worden uitgehuwelijkt. Ze vertelt dat zij zich altijd anders heeft gevoeld, maar haar gevoel voor vrouwen niet kon duiden omdat in haar gemeenschap homoseksualiteit 'niet bestond.'

Uitgehuwelijkt: gedwongen seks en mishandeling
Rond haar puberteit ontdekte ze, doordat ze ook andere mensen ontmoette met hetzelfde gevoel, dat haar liefde voor vrouwen een naam had. Dat moest echter strikt geheim blijven. Sumayya werd vervolgens door haar ouders uitgehuwelijkt aan een veel oudere man, die volgens haar erg agressief was en haar sloeg. Ook was gedwongen seks binnen het huwelijk normaal.

Opgepakt in bar
In het geheim ontmoette Sumayya andere lesbische vrouwen en kreeg ze zelfs een vriendin. Op een avond waren ze in een bar waar ze een paar drankjes nuttigden. Sumayya vertelt dat ze daardoor vergaten dat het samen zijn gevaarlijk was. En dat werd meteen bevestigd; de twee werden opgepakt door de politie en gingen de cel in.

Trauma
Voor de jonge Oegandese was dit een traumatische ervaring. In Oeganda krijgen burgers die zich niet hetero gedragen een zeer vernederende behandeling wanneer ze worden opgepakt. Volgens haar werden ze op het bureau uitgescholden en er kwamen cipiers binnen met stokken om te dreigen en te slaan.

Geheim contactpersoon
Sumayya mocht een belletje plegen vanuit het politiebureau. Dat deed ze naar een contactpersoon waarvan ze wist dat deze jonge homoseksuelen hielp wanneer die de problemen kwamen. Via via wist deze vrouw Sumayya uit de cel te halen en een vluchtplan voor haar te maken. Ze regelde een vals paspoort en zette haar onder begeleiding van een zogenaamde echtgenoot op het vliegtuig naar Nederland.

Stichting Bilabwa.org
Een lang en moeilijk traject in de asielzoekersprocedure volgde. Ook in azc's kon de Oegandese vaak niet open zijn over haar geaardheid omwille van haar veiligheid. Inmiddels woont Sumayya in Roermond en heeft ze een baan in de zorg. Ze is bezig met het oprichten van Stichting Bilabwa.org: een organisatie die beoogt om jonge vrouwen in Oeganda te helpen om vrij en zelfstandig te worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen