Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvol Amber Alert bestaat 10 jaar

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 13:29

Ruim duizend keer werd er in de afgelopen tien jaar gebruikgemaakt van het platform Amber Alert met het doel om vermiste kinderen terug te vinden.

Zondag bestaat het bedrijf uit Beek precies tien jaar.

Amerikaans voorbeeld
In Amerika bestond er al langer een systeem om vermiste kinderen op te sporen. Met dat idee gingen Frank Hoen en politie-expert Carlo Schippers in 2001 aan de slag met een vergelijkbaar systeem in Nederland. "We dachten: dat kunnen we en zelfs beter", zegt oprichter Frank Hoen. Toch duurde het vervolgens nog zeven jaar voordat Amber Alert op 11 november 2008 het levenslicht zag.

Limburgs initiatief
Hoen benadrukt dat Amber Alert een Limburgs initiatief is dat een succes kon worden door de grote inzet van het midden- en kleinbedrijf uit de buurt. "We hebben in het begin heel hard moeten zoeken naar mensen en bedrijven die ons wilden helpen. Het heeft dan ook een hele tijd geduurd voordat er grote partijen wilden aanhaken. Het hele project is gebaseerd op crowdsourcing. We zijn inmiddels het grootste burgerinitiatief van Nederland."

Bereik van 12 miljoen
Dat het systeem zo groot zou worden als het nu is, had de initiatiefnemer nooit durven hopen. Ruim drie miljoen mensen hebben zich geregistreerd en krijgen direct een melding op hun telefoon als er een Amber Alert verspreid wordt. Daarnaast zijn er samenwerkingen met grote partners als Facebook, Google, Nu.nl, reisapp 9292 en vele kleine en grote bedrijven. Al die bedrijven tonen een uitgezonden Amber Alert ook meteen aan hun gebruikers. Ook matrixborden boven snelwegen en grote reclameschermen langs de weg kunnen worden ingezet. Op die manier heeft Amber Alert een bereik van maar liefst twaalf miljoen mensen binnen een kwartier.

Grens over
Dat grote bereik is essentieel voor een goed resultaat. Van de duizend zaken waarover meldingen verspreid zijn, werd het kind in 94 procent van de gevallen teruggevonden. "Mede door de inzet van Amber Alert ja. Dat is natuurlijk een mooi resultaat, maar het kan nog altijd beter", zegt Hoen. Met name de grens is soms nog een struikelblok. "Nu vluchten sommige daders soms bewust meteen de grens over. Er wordt al samengewerkt met Duitse en Belgische partners, maar daar zit soms nog teveel tijd tussen."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen