Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvol Amber Alert bestaat 10 jaar

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 13:29

Ruim duizend keer werd er in de afgelopen tien jaar gebruikgemaakt van het platform Amber Alert met het doel om vermiste kinderen terug te vinden.

Zondag bestaat het bedrijf uit Beek precies tien jaar.

Amerikaans voorbeeld
In Amerika bestond er al langer een systeem om vermiste kinderen op te sporen. Met dat idee gingen Frank Hoen en politie-expert Carlo Schippers in 2001 aan de slag met een vergelijkbaar systeem in Nederland. "We dachten: dat kunnen we en zelfs beter", zegt oprichter Frank Hoen. Toch duurde het vervolgens nog zeven jaar voordat Amber Alert op 11 november 2008 het levenslicht zag.

Limburgs initiatief
Hoen benadrukt dat Amber Alert een Limburgs initiatief is dat een succes kon worden door de grote inzet van het midden- en kleinbedrijf uit de buurt. "We hebben in het begin heel hard moeten zoeken naar mensen en bedrijven die ons wilden helpen. Het heeft dan ook een hele tijd geduurd voordat er grote partijen wilden aanhaken. Het hele project is gebaseerd op crowdsourcing. We zijn inmiddels het grootste burgerinitiatief van Nederland."

Bereik van 12 miljoen
Dat het systeem zo groot zou worden als het nu is, had de initiatiefnemer nooit durven hopen. Ruim drie miljoen mensen hebben zich geregistreerd en krijgen direct een melding op hun telefoon als er een Amber Alert verspreid wordt. Daarnaast zijn er samenwerkingen met grote partners als Facebook, Google, Nu.nl, reisapp 9292 en vele kleine en grote bedrijven. Al die bedrijven tonen een uitgezonden Amber Alert ook meteen aan hun gebruikers. Ook matrixborden boven snelwegen en grote reclameschermen langs de weg kunnen worden ingezet. Op die manier heeft Amber Alert een bereik van maar liefst twaalf miljoen mensen binnen een kwartier.

Grens over
Dat grote bereik is essentieel voor een goed resultaat. Van de duizend zaken waarover meldingen verspreid zijn, werd het kind in 94 procent van de gevallen teruggevonden. "Mede door de inzet van Amber Alert ja. Dat is natuurlijk een mooi resultaat, maar het kan nog altijd beter", zegt Hoen. Met name de grens is soms nog een struikelblok. "Nu vluchten sommige daders soms bewust meteen de grens over. Er wordt al samengewerkt met Duitse en Belgische partners, maar daar zit soms nog teveel tijd tussen."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen