Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidies dorpsraden Leudal niet gehalveerd

Geplaatst opmaandag 21 juni 2021 - 7:01

Na protest van meerdere dorpsraden heeft het college van Leudal besloten de jaarlijkse subsidies niet te verlagen van 1500 euro naar 750 euro.

Marie-José Baur, voorzitter Dorpsraad Buggenum, vraagt zich af hoe belangrijk burgerparticipatie is in deze gemeente. Dorpsraad Buggenum was een van de partijen die op de hoorzitting met succes bezwaar maakte tegen de bezuiniging. “De 1500 euro is al karig. We kunnen er net de huur van vergaderruimtes van betalen voor al onze werkgroepen.” Theo van den Berkmortel van Dorpsraad Ell zegt "als de gemeente burgerparticipatie belangrijk vindt moet ze de dorpsraden ondersteunen".

Geen ondersteuning
Baur gaat verder: “De gemeente is al jaren aan het afbouwen. Er waren eerst nog twee ambtenaren die de dorpsraden faciliteerden. Nu is er alleen nog een emailadres.” Van den Berkmortel "zal laten zien dat het geld hard nodig is".

Behoud
Dorpsraad Buggenum maakt zich onder andere sterk voor het behoud van basisschool Antonius. Ze zijn formeel geen partner in het proces maar ondersteunen de medezeggenschapraad van de school met drie mensen.

Verenigingsleven
Van den Berkmortel maakt zich sterk voor het verenigingsleven. "Voetbalverenigingen in Ell, Grathem, Kelper-Oler en Hunsel gaan dit jaar fuseren waarbij Kelpen-Oler het thuishonk wordt. De dorpsraden zorgen er samen voor dat de jonge spelers veilig naar het veld kunnen.

Initiatief gemeente
Gemeente Leudal telt 15 dorpsraden waarvan onder meer Grathem en Heythuysen zijn opgericht in de aanloop naar de gemeentelijke herindeling waarbij 16 dorpskernen samengingen in de nieuw te vormen gemeente Leudal. Anderen zoals Buggenum zijn op initiatief van de gemeente opgericht.

De subsidie is nu met twee jaar verlengd. De gemeente zegt onderzoek te willen doen naar hoe ze in de toekomst de dorpsraden wil financieren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen