Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidiepot voor bomenplan provincie geopend

Geplaatst opdinsdag 21 januari 2020 - 15:49

De subsidieregeling van de provincie voor één miljoen bomen in Limburg is dinsdag opengesteld.

Het gaat voorlopig om een bedrag van 1 miljoen euro voor de komende drie jaar.

Voorwaarden
Inwoners van Limburg komen zelf niet in aanmerking voor de subsidieregeling. Wel kunnen zij in samenwerking met gemeenten of andere terreinbeheerders een aanvraag indienen. Als voorwaarden stelt de provincie dat er minstens honderd bomen van verschillende inheemse soorten worden geplant en dat die besteld worden bij kwekerijen in Limburg. Bovendien moeten de bomen minstens 30 jaar worden onderhouden.

Enthousiasme
Gedeputeerde Hubert Mackus denkt dat het haalbaar is om in 2023 een miljoen bomen in Limburg te hebben geplant. Hij zei eerder dat er veel enthousiasme is over het plan. "De regeling is eenvoudig van opzet. Daarmee willen we ruimte bieden aan de veelheid van initiatieven. En wie het eerst komt, die het eerst maalt."

Lees ook: Mackus: 'Eén miljoen bomen al mogelijk in 2023'

Groen en gezond
Doel van het bomenplan is het groener maken van het landschap. Bomen brengen daarnaast verkoeling bij hitte en nemen meer CO2 op. Dat leidt weer tot meer gezonde lucht, en is dus goed voor het klimaat, aldus de redenering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen