Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidieaanvraag om Limburg in Beweging uit te breiden

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2020 - 15:01

Deelnemers aan het L1-programma Limburg in Beweging zijn in drie maanden tijd gezonder en fitter geworden. Ook zijn ze meer gaan bewegen.

Dat blijkt uit de cijfers van tien deelnemers die vanaf het begin zijn gevolgd. Ze droegen een stappenteller en moesten dagelijks hun bloeddruk meten. De programmamakers hopen dat ze tv-serie kunnen uitbreiden, maar daar is geld voor nodig. Inmiddels is bij de Provincie een aanvraag ingediend.

Erik Eurelings
Limburg in Beweging ging in maart van start en was een idee van fysiotherapeut Erik Eurelings. Door de coronacrisis konden mensen niet meer sporten in de sportschool of bij clubjes. Door via het televisieprogramma oefeningen voor te doen, gingen steeds meer (oudere) kijkers meedoen.

Ze hoefden alleen maar simpele attributen zoals flessen, bezems of stokken bij de hand te hebben. Inmiddels zijn er tachtig uitzendingen geweest. "We hebben alleen al 1800 mails gekregen van kijkers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten," vertelt Eurelings, die nu aan de derde reeks afleveringen bezig is.

Video: L1

Onderzoek
Om te onderzoeken welke effecten het programma heeft zijn tien deelnemers vanaf het begin intensief gevolgd en begeleid. Hanneke Perreijn uit Heerlen is een van hen. Ze is 75 maar nog topfit. "Daar heeft dit programma wel aan bijgedragen, want je merkt gewoon dat simpele bewegingen nu veel makkelijk gaan. En het geeft een veilig gevoel als je bewegingen worden gemeten," vertelt ze.

Bloeddruk in orde
Bij haar is de bloeddruk prima in orde, maar Hanneke was voordat het programma startte ook al erg sportief. "Maar er doen ook veel mensen mee die dat niet waren. Soms was de bloeddruk veel te hoog en moest de medicatie worden aangepast. En bij andere deelnemers is de bloeddruk juist gedaald," legt Björn Crüts uit. Hij is neurowetenschapper en volgt de deelnemers.

Aanvraag
Er ligt inmiddels een subsidieaanvraag bij de Provincie om het project uit te breiden. De makers willen dat het een structureel karakter krijgt en dat ze dan honderd deelnemers kunnen volgen. "Dan krijgt het een wetenschappelijke basis en kunnen we na een tijdje echt goede conclusies trekken over wat dit voor de gezondheid betekent," zegt Crüts.

Vier ton
Om dit een jaar lang te doen is zo'n vier ton nodig. Ze hopen dat ook zorgverzekeraars en andere investeerders een deel daarvan voor hun rekening nemen. En dat zou snel moeten gebeuren want over vijf weken loopt de derde serie afleveringen af en stopt het programma in principe.

"Dat zou niet goed zijn, want het gevaar is dat mensen weer in hun oude patroon terugvallen en dus te weinig bewegen," vreest Eurelings. Hij is ervan overtuigd dat de investering zich op termijn dubbel en dik terugbetaalt. "Nu zie je al dat mensen minder fysiotherapie nodig hebben of minder medicatie gebruiken. Als dat straks voor duizenden mensen zo is, dan scheelt dat heel veel zorgkosten."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen