Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidie voor DSM was eenmansactie gouverneur Remkes

Geplaatst opdonderdag 9 september 2021 - 23:52

Het idee om DSM met provinciegeld voor Limburg te behouden was een eenmansactie van gouverneur ad-interim Johan Remkes. Hij wilde niet de boeken in gaan als de gouverneur onder wiens vleugels DSM uit Limburg zou zijn vertrokken.

Dat bleek donderdagavond tijdens een extra vergadering van de Provinciale Staten. Die ging over de hele gang van zaken rondom de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht.

Subsidie
De SP en PvdA hadden om die extra vergadering gevraagd om opheldering te krijgen nadat er veel ophef was ontstaan over een subsidie voor DSM van 1,75 miljoen euro om in Limburg te blijven. DSM zag na alle tumult overigens af van die subsidie en koos toch voor Maastricht als vestigingsplaats van het hoofdkantoor.

"In maart heeft DSM zich gemeld bij toenmalig gedeputeerde Koopmans", begon Remkes zijn relaas over de gang van zaken. "DSM had het besluit genomen Heerlen te verlaten en zou naar Amsterdam, Basel of Maastricht willen verhuizen."

Geconfronteerd met situatie
Vervolgens viel het provinciebestuur en stapte ook gouverneur Bovens op vanwege integriteitskwesties. Remkes werd benoemd tot ad-interim gouverneur. "En ik zag mij geconfronteerd met de situatie rond DSM, terwijl er nog geen nieuw bestuur was."

Remkes schetst het beeld dat er binnen de verschillende internationale takken van DSM discussie ontstond over de verhuizing. DSM Nederland wilde naar Maastricht maar de kosten bleken onder meer door de verbouwing van een monumentaal pand duurder dan een locatie in Amsterdam. "Ongelooflijk maar waar. We moesten DSM Nederland een acceptabel verhaal aanbieden waarmee ze binnen hun organisatie voor Maastricht konden gaan. Dus zijn we met de gemeente Maastricht gaan kijken wat we konden doen."

3,5 miljoen euro
Remkes heeft toen in subsidiepotjes geld gevonden om Maastricht 1,75 miljoen euro te geven dat vervolgens kon worden gebruikt om de kosten voor DSM te verlagen. De gemeente Maastricht deed er nog 1,75 miljoen bij waardoor DSM kon rekenen op een subsidie van 3,5 miljoen euro. En daarmee zou het kostenplaatje voor Maastricht er beter uit zien dan dat van Amsterdam.

Mooi of niet
"Dus u moet mij aanspreken op dit hele verhaal", zei Remkes tegenover het Limburgs parlement dat wilde weten hoe het kan dat een multinational die net een miljardenwinst had behaald, subsidie krijgt voor een verhuizing. "Omdat ik DSM wilde behouden voor Limburg. Dat was mijn enige belang. En of u dat nou mooi vindt of niet, subsidies zijn niet vreemd als bedrijven op zoek zijn naar een nieuwe locatie. Ik zou het zo weer doen. Stel dat DSM was vetrokken naar Amsterdam of Zwitserland, hoe had ik hier dan gestaan? Dus dat moest worden voorkomen en is gelukt."

Chantage
Blijft de vraag hoe het dan kon dat DSM net zo makkelijk weer afzag van die subsidie toen er maatschappelijke ophef over ontstond. Terwijl ze toch voor Maastricht kozen. Verschillende partijen in de provinciale staten beweerden dat Remkes was gechanteerd door DSM. Het bedrijf zou gewoon ordinair hebben geprobeerd om subsidie los te peuteren met de dreiging anders Limburg te verlaten. Remkes wees dat resoluut af: "Chantage had in mijn gesprekken met DSM geen plaats."

Ereschuld
Voor de vergadering was er een demonstratie voor het gouvernement onder aanvoering van SP en PvdA in Heerlen. Ze willen dat de stad gecompenseerd wordt voor het vertrek van DSM naar Maastricht. "Dat DSM zomaar vertrekt en zegt: zoek het maar uit, dat kan absoluut niet", zegt Henk Verreck van de PvdA in Heerlen. "Er bestaat een ereschuld. Het hoofdkantoor moet met hulp van Maastricht, de Provincie en DSM zelf een nieuwe functie krijgen. Iets waar Heerlen mee verder kan. Je zou je best kunnen doen een nieuw groot bedrijf aan te trekken, je kunt er een bedrijfsverzamelgebouw van maken of woningbouw."

Hele regio
Gouverneur Remkes zei dat hij de emotionele banden van Heerlen en DSM begrijpt, maar noemde DSM een Zuid-Limburgs bedrijf. "Zestien procent van de werknemers op het hoofdkantoor woont in Heerlen, de rest in Zuid-Limburg of daarbuiten." Waarmee hij wilde aangeven dat het niet alleen om Heerlen draait maar dat DSM belangrijk is voor de hele regio.

Begrijpen de emoties
DSM zelf zegt dat er geen sprake van is dat ze zomaar vertrekken. "Wij voelen de band met deze regio heel diep en begrijpen de emoties heel goed", zegt woordvoerder Andre van der Elsen. "Daarom blijven we dus ook in de regio. En we zullen met de gemeente Heerlen in gesprek gaan over een nieuwe invulling van ons gebouw." Of DSM daarbij bereid is om geld op tafel te leggen, laat de woordvoerder nog even in het midden.

Overleg
In de Statenvergadering bleek gisteravond dat het provinciebestuur inmiddels al in overleg is met Heerlen. Ook de gemeente Maastricht wil daar bij aansluiten om een nieuwe invulling te vinden voor het lege hoofdkantoor in Heerlen, waar nu nog zo'n 700 mensen werken. Overigens gaat de provincie ook Sittard helpen bij de invulling van een eerder al leeg achtergelaten kantoor van DSM.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen