Overslaan en naar de inhoud gaan

Stuw bij Linne klaar voor herstel

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 16:41

Na maanden spoedwerkzaamheden aan de stuw bij Linne is Rijkswaterstaat zo ver dat kan worden begonnen aan een plan voor het definitieve herstel.

Tijdens storm Ciara in februari botsten twee losgeslagen duwbakken tegen de stuw Linne. Daardoor raakten vier van de veertien jukken beschadigd.

Schade opgemaakt
De afgelopen weken is er gewerkt aan een spoeddam en is de schade opgemaakt. Nu is het tijd voor een herstelplan.

Lees ook: Losgeslagen duwbakken vastgelopen stuw Linne

Jukken
"Op dit moment zijn we hard bezig met de inspecties", vertelt projectmanager Helle Peeters. "We zijn de fundering nu aan het bekijken en kijken ook na de punten waar de jukken, de staanders, in vastzitten, of die stevig genoeg zijn voor de bouw van de nieuwe stuw."

Schade
Het opzetten van de spoeddam heeft 6 miljoen euro gekost. Deze schade wil Rijkswaterstaat verhalen op de eigenaar van de duwbakken. "Binnen nu en een maand komen de verzekeraars en we gaan als Rijkswaterstaat natuurlijk wel de schade vaststellen en kijken of we dat kunnen verhalen", zegt Peeters.

Kosten
Rijkswaterstaat had al plannen om de sluis te renoveren. Door de aanvaring is dit nu in stroomversnelling gekomen. "Als we het over een paar jaar hadden gedaan, dan hadden we veel meer tijd om voor te bereiden en ook hadden we bepaalde risico's kunnen beheersen", aldus Peeters. "Op dit moment moeten we wat creatiever zijn. We hebben de bovenstroomse dam moeten bouwen, iets wat anders niet had gehoeven."

Rijkswaterstaat verwacht dat de kosten tussen 10 en 20 miljoen euro zullen liggen. Dat hangt af van het feit of materialen hergebruikt kunnen worden. "Dat bedrag is overigens inclusief de al besteedde 6 miljoen", aldus Peeters.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen