Overslaan en naar de inhoud gaan

Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels

Geplaatst opdinsdag 11 juli 2017 - 9:32

Van alle Nederlandse studentensteden scoort Maastricht niet hoog op het gebied van woonbeleid voor studenten. Dit komt door de erg strenge regelgeving rond de particuliere verhuur van woningen aan studenten.

Tot dat oordeel komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een vergelijkend onderzoek naar studentenhuisvesting. Maastricht bungelt samen met Rotterdam en Enschede onderaan de lijst van Nederlandse studentensteden.

Strenge regels
Om de spreiding van studentenwoningen enigszins in de hand te houden, gelden er in Maastricht strenge regels rond de studentenhuisvesting. Zo wordt voorkomen dat complete straten in woonwijken omgebouwd worden tot studentenhuizen.

Om dit te voorkomen worden in Maastricht jaarlijks maximaal 120 vergunningen verstrekt voor nieuwe studentenhuizen. Ook mag in grote delen van de stad slechts 15 of 30 procent van een straat gebruikt worden voor studentenhuisvesting. Daarnaast gelden er strenge eisen voor het minimale woonoppervlakte van een studentenwoning.

Kamertekort
De studentenbond vindt dat het beleid van Maastricht te streng is en wil dat de gemeente de regels versoepelt. Op dit moment heeft Maastricht namelijk een tekort van ongeveer 300 studentenkamers. Volgens de bond neemt dat tekort alleen maar verder toe als er niets verandert.

Elders wel soepel
Ter vergelijking: Delft scoort in het onderzoek het beste van alle Nederlandse studentensteden. Eén van de redenen voor dit gunstige oordeel is dat de gemeente het particulieren erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is in Delft namelijk helemaal geen vergunning voor nodig.

Leiden en Nijmegen staan in de beoordeling van de LSVb op plaats twee en drie in de lijst.

Positieve punten
Maastricht scoort in het onderzoek hoog op het gebied van brandveiligheid en communicatie. Zo was de jury erg te spreken over het project 'veilige kamers'. De gemeente controleert jaarlijks zo'n 500 kamers in studentenhuizen op brandveiligheid.

Ook over de communicatie rond studentenhuisvesting gooit Maastricht hoge ogen. De Housing Helpdesk, een samenwerking tussen de universiteit en de gemeente, helpt studenten bij alle voorkomende problemen rond huur.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PvdA wil weten hoeveel spookstudenten Maastricht telt
ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
‘Kwaliteitskeurmerk voor studentenpand’
Illegale bemiddelingskosten woonruimte Maastricht (10 okt 2020)
Maastrichtse jongeren dupe van illegale praktijken makelaars
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen