Overslaan en naar de inhoud gaan

Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels

Geplaatst opdinsdag 11 juli 2017 - 9:32

Van alle Nederlandse studentensteden scoort Maastricht niet hoog op het gebied van woonbeleid voor studenten. Dit komt door de erg strenge regelgeving rond de particuliere verhuur van woningen aan studenten.

Tot dat oordeel komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een vergelijkend onderzoek naar studentenhuisvesting. Maastricht bungelt samen met Rotterdam en Enschede onderaan de lijst van Nederlandse studentensteden.

Strenge regels
Om de spreiding van studentenwoningen enigszins in de hand te houden, gelden er in Maastricht strenge regels rond de studentenhuisvesting. Zo wordt voorkomen dat complete straten in woonwijken omgebouwd worden tot studentenhuizen.

Om dit te voorkomen worden in Maastricht jaarlijks maximaal 120 vergunningen verstrekt voor nieuwe studentenhuizen. Ook mag in grote delen van de stad slechts 15 of 30 procent van een straat gebruikt worden voor studentenhuisvesting. Daarnaast gelden er strenge eisen voor het minimale woonoppervlakte van een studentenwoning.

Kamertekort
De studentenbond vindt dat het beleid van Maastricht te streng is en wil dat de gemeente de regels versoepelt. Op dit moment heeft Maastricht namelijk een tekort van ongeveer 300 studentenkamers. Volgens de bond neemt dat tekort alleen maar verder toe als er niets verandert.

Elders wel soepel
Ter vergelijking: Delft scoort in het onderzoek het beste van alle Nederlandse studentensteden. Eén van de redenen voor dit gunstige oordeel is dat de gemeente het particulieren erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is in Delft namelijk helemaal geen vergunning voor nodig.

Leiden en Nijmegen staan in de beoordeling van de LSVb op plaats twee en drie in de lijst.

Positieve punten
Maastricht scoort in het onderzoek hoog op het gebied van brandveiligheid en communicatie. Zo was de jury erg te spreken over het project 'veilige kamers'. De gemeente controleert jaarlijks zo'n 500 kamers in studentenhuizen op brandveiligheid.

Ook over de communicatie rond studentenhuisvesting gooit Maastricht hoge ogen. De Housing Helpdesk, een samenwerking tussen de universiteit en de gemeente, helpt studenten bij alle voorkomende problemen rond huur.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op l1.nl.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PvdA wil weten hoeveel spookstudenten Maastricht telt
ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
‘Kwaliteitskeurmerk voor studentenpand’
Plan: studenten in leeg schoolgebouw Maastricht
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Ook in 2020 komt er op Hemelvaartsdag 21 mei weer een nieuwe lijst met de leukste Limburgse liedjes aller tijden voorbij op L1 Radio. Deze wordt op L1 TV ondersteund door een marathonuitzending met de mooiste clips uit de L1mbo Top 100 van de afgelopen jaren. Maar zover is het nog niet, want er moet nog gestemd worden.

Je kunt hier stemmen
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen