Overslaan en naar de inhoud gaan

Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels

Geplaatst opdinsdag 11 juli 2017 - 9:32

Van alle Nederlandse studentensteden scoort Maastricht niet hoog op het gebied van woonbeleid voor studenten. Dit komt door de erg strenge regelgeving rond de particuliere verhuur van woningen aan studenten.

Tot dat oordeel komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een vergelijkend onderzoek naar studentenhuisvesting. Maastricht bungelt samen met Rotterdam en Enschede onderaan de lijst van Nederlandse studentensteden.

Strenge regels
Om de spreiding van studentenwoningen enigszins in de hand te houden, gelden er in Maastricht strenge regels rond de studentenhuisvesting. Zo wordt voorkomen dat complete straten in woonwijken omgebouwd worden tot studentenhuizen.

Om dit te voorkomen worden in Maastricht jaarlijks maximaal 120 vergunningen verstrekt voor nieuwe studentenhuizen. Ook mag in grote delen van de stad slechts 15 of 30 procent van een straat gebruikt worden voor studentenhuisvesting. Daarnaast gelden er strenge eisen voor het minimale woonoppervlakte van een studentenwoning.

Kamertekort
De studentenbond vindt dat het beleid van Maastricht te streng is en wil dat de gemeente de regels versoepelt. Op dit moment heeft Maastricht namelijk een tekort van ongeveer 300 studentenkamers. Volgens de bond neemt dat tekort alleen maar verder toe als er niets verandert.

Elders wel soepel
Ter vergelijking: Delft scoort in het onderzoek het beste van alle Nederlandse studentensteden. Eén van de redenen voor dit gunstige oordeel is dat de gemeente het particulieren erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is in Delft namelijk helemaal geen vergunning voor nodig.

Leiden en Nijmegen staan in de beoordeling van de LSVb op plaats twee en drie in de lijst.

Positieve punten
Maastricht scoort in het onderzoek hoog op het gebied van brandveiligheid en communicatie. Zo was de jury erg te spreken over het project 'veilige kamers'. De gemeente controleert jaarlijks zo'n 500 kamers in studentenhuizen op brandveiligheid.

Ook over de communicatie rond studentenhuisvesting gooit Maastricht hoge ogen. De Housing Helpdesk, een samenwerking tussen de universiteit en de gemeente, helpt studenten bij alle voorkomende problemen rond huur.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op l1.nl.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PvdA wil weten hoeveel spookstudenten Maastricht telt
ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
‘Kwaliteitskeurmerk voor studentenpand’
Plan: studenten in leeg schoolgebouw Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen