Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten in Vaals zorgen voor geld en verjonging

Geplaatst opvrijdag 27 augustus 2021 - 6:00

Een Belgisch bedrijf dat studentenwoningen in Nederland bouwt voor Duitse studenten: De Euregio ten top. Vastgoedontwikkelaars verdienen aan studenten die in Duitsland geen woning vinden. En Vaals krijgt jongere inwoners die de gemeente ook nog eens veel geld opleveren.

Duitse studenten vinden moeilijk een kamer in Aken vanwege een al jarenlang woningtekort daar. Vaals ligt dicht bij de universitaire RWTH-Campus in Aken en is daarmee een gewilde locatie voor investeerders en woningbouwers.

Derde complex
Aan de Sneeuwberglaan bouwde vastgoedontwikkelaar Xior in 2015 een tweedelige studentenresidentie voor 461 man. Nu heeft het bedrijf plannen voor een derde complex voor ruim 400 studenten aan de Selzerbeeklaan, dichtbij de bestaande studentenkamers. Wel zal het nog enkele jaren kunnen duren voor dat plan rond is.

Lees ook: Nog eens 400 studentenwoningen gericht op Aken in Vaals

Studenten
De Vaalser gemeenschap mengt niet veel met de Duitse bewoners. De studenten wonen wel in Limburg, maar leven met name in Aken waardoor eigenlijk alleen de lokale supermarkt er echt van profiteert. Dat blijkt uit een enquête onder bewoners.

Voor de Duitse studenten is Vaals ook aantrekkelijk omdat het gunstigere, Nederlandse huursubsidiesysteem daar geldt.

Hoe is het om in Vaals te wonen als student? We vragen bewoners Yannick en Jacob.

Video: L1

De studenten zorgen wel voor een ander straatbeeld in Vaals. "Je komt overal jongere mensen tegen met een rugzak om. De gemiddelde leeftijd zakt, wat voor een gemeente als Vaals heel welkom is", vertelt locoburgemeester en wethouder van financiën Jean-Paul Kompier.

Geld voor gemeente
Jonge, buitenlandse studenten leveren namelijk geld op voor de gemeente die het financieel lastig heeft. Vaals krijgt per inwoner 266 euro uit het Gemeentefonds. Daar komt voor een inwoner onder achttien jaar 1196 euro bovenop. Voor een student ontvangt de gemeente tussen de 1000 en 1700 euro. "Dat is heel erg veel geld voor onze gemeente", legt Kompier uit. Een nieuw complex voor ruim 400 studenten is volgens hem dan ook welkom.

Kritiek
Niet iedereen is enthousiast over de plannen. Een motie van lokale partij Nuj Lies om studentenwoningen te bouwen op een braakliggend stuk grond achter de Lidl, behaalde in juni geen meerderheid. Vaals kampt namelijk ook met een tekort aan seniorenwoningen. Dat vinden sommige politici belangrijker dan Duitse studenten. Seniorenwoningen leveren echter een stuk minder geld op.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen