Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten UM maken zich zorgen over cyberaanval

Geplaatst opdonderdag 26 december 2019 - 15:34

Studenten van de Universiteit Maastricht maken zich zorgen over de gevolgen die de cyberaanval op de UM heeft op hun studie.

De universiteit is slachtoffer van een grote cyberaanval. Verschillende websites en ook het mailsysteem werken niet meer. Door de aanval heeft de universiteit geen toegang tot veel wetenschappelijke data.

Toets
De academie is met kerst gesloten. Toch werken veel studenten door, bijvoorbeeld aan hun scriptie. Onder andere de bibliotheek en het Student Portal zijn offline. Studenten kunnen daardoor niet bij lesdocumenten die op de servers zijn opgeslagen. "Ik moet een lesboek hebben dat op de server staat voor een toets in januari en daar kan ik dus niet bij", legt student Tatjana uit. "Daarnaast moet ik voor een paper onderzoek doen en ook dat staat online. Ik kan nu helemaal niks."

Lees ook: Groot cyberhack bij UM: 'Criminele aanval niet uitgesloten'

Thesis inleveren
Ook student Kuba ziet een deadline naderen. "Over twintig dagen moet ik mijn thesis inleveren, maar ik heb geen toegang tot mijn materiaal. De website van de bibliotheek, waar alles staat wat ik nodig heb, ligt eruit. Buiten een berichtje op de Facebookpagina van de UM krijgen we niks te horen. We hebben geen idee wat we moeten."

Geen vertrouwen
Een andere student, die graag anoniem wil blijven, wilde de kerstperiode gebruiken om een studieachterstand weg te werken. Ook zij is bang dat ze haar tentamens niet gaat halen door de cyberaanval. "De kerstperiode is voor veel studenten een tijd om wat rust te pakken, maar ik zie het als een mogelijkheid om wat dingen bij te spijkeren", legt ze uit. "Ik kom nergens meer bij, dus ik kan niks doen. En wat als alle data straks verloren zijn? Wat moeten we dan? Ik ben mijn vertrouwen kwijt in deze universiteit."

Lees ook: Cyberaanval Universiteit Maastricht kan nog weken duren

Ransomeware
De hackers hebben zogeheten clop-ransomware ingezet. Daarbij is het complete computernetwerk als het ware gegijzeld. Deze gijzeling wordt pas door de criminelen beëindigd als ze een bepaald bedrag betaald krijgen. Volgens woordvoerder Fons Elbersen is er contact geweest tussen de UM en de hackers. Hij wil niet zeggen of er wordt overgegaan tot betaling. De omvang van de schade is nog niet duidelijk. Elbersen: "Over de aard en inhoud van het contact kan ik geen mededelingen doen."

Schil
Inmiddels wordt er met minimaal tien ICT'ers van de UM en buitenaf gewerkt aan een oplossing. "We hebben een soort schil om het netwerk gelegd, zodat niemand er meer in kan", legt Elbersen uit. "We zijn gegijzeld, maar we hebben goede hoop dat er niks gestolen is." Welke delen van het netwerk of welke informatie gegijzeld is, wilde hij niet zeggen.

De UM heeft donderdag bij de politie aangifte gedaan van de hack.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen