Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten strijden voor kansgelijke scholieren in coronatijd

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 20:53

Limburgse leerlingen waarvan de ouders een kleinere beurs hebben, kunnen dankzij financiële steun van het Kansfonds toch begeleiding op school krijgen. In het project Match for Brighter Futures worden middelbare scholieren onder handen genomen door een student uit Maastricht.

En daar zijn de school, ouders én leerlingen heel blij mee.

Hulp werpt zijn vruchten af
Een van de middelbare scholieren is Walid (13). Hij is gekoppeld aan psychologiestudent Charlotte. Ze helpt hem vrijdagmiddag met geschiedenis, want de toetsweek komt eraan. "Ik heb nu twee toetsen gehaald, terwijl ik dacht dat ik gezakt was", vertelt hij trots. De hulp van Charlotte werpt zijn vruchten af. Walid zit in het eerste jaar van de havo en door de coronacrisis vindt hij het lastig om zich thuis te kunnen concentreren.

Match
Voor jongeren als Walid is het project Match for Brighter Futures op poten gezet. Sinds 2018 zet het initiatief zich in voor leerlingen wiens ouders een kleinere beurs hebben. Zo kunnen zij extra steun ontvangen door middel van bijles en coaching. Het idee erachter is dat leerlingen die opgroeien met kansongelijkheid evenveel groeimogelijkheden moeten krijgen binnen het onderwijs.

Motivatie
"Het gaat ook veel om persoonlijke aandacht", legt Fati Kiansery uit. Ze is maatschappelijk werker op de school van Walid en maakt de impact van de coronacrisis op leerlingen van dichtbij mee. "Wanneer leerlingen er slecht voorstaan, is het nu nog moeilijker om motivatie te vinden", gaat ze verder. Kiansery vertelt dat dit komt door het gebrek aan contact tussen leerling en docent. Leerlingen tijdens de coronacrisis zijn eerder geneigd om de handdoek in de ring te gooien. "Een coach of bijlesleraar motiveert leerlingen om toch hun best te blijven doen", gaat ze verder.

Steun
Het project heeft een financiële bijdrage gekregen van 6000 euro van het Kansfonds. Daar bovenop komt 4000 euro van het Robin Jung Fonds, een samenwerking met de Provincie Limburg om de situatie van kwetsbare Limburgers te verbeteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen