Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten met zonneauto hebben wereldtitel bijna op zak

Geplaatst opzaterdag 19 oktober 2019 - 21:14

Hun zonneauto kwam vrijdag als eerste over de finish in het Australische Adelaide. Nu is het voor vijf Limburgse studenten even wachten op het juryrapport en dan mogen ze zich zondag wereldkampioen noemen.

De wereldtitel is nagenoeg zeker voor Evan Quadvlieg, Gijs Roelofs, Tim Beurskens, Dennis Struver en Martijn Ruijzendaal. De Limburgers maken deel uit van het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven.

Duizenden kilometers
Afgelopen week deden ze mee aan de Bridgestone World Solar Challenge, een race van ruim 3000 kilometer van Darwin naar Adelaide voor voertuigen op zonne-energie. Met hun Stella Era komen ze uit in de zogeheten Cruiser-klasse, een competitie voor gezinswagens waarin meerdere personen en bagage passen.

Lees ook: Een gezinsuitje op zonnekracht door Australië

Weersomstandigheden
Daar waar de studententeams uit Delft (auto in de fik) en Twente (hevige wind) de wedstrijd moesten staken, rolde de zonneauto uit Eindhoven ongestoord verder. "We wisten dat er harde tegenwind op komst was. Daarom hebben we een dag voor de storm met minder personen gereden en meer snelheid gemaakt. Dankzij die 'snelle' kilometers konden we het rustiger aan doen toen het eenmaal begon te waaien en hadden we minder last van de weersomstandigheden", laat Martijn Ruijzendaal weten.

Ontlading
De strateeg van het team deed daarmee een prima zet en was de concurrentie te slim af. De Stella Era voltooide de etappes ongeschonden en keurig binnen de tijd. Mede dankzij Dennis Struver uit Oirsbeek. Hij was een van de vier studenten die achter het stuur zaten. Vooral door de hevige windvlagen was dat een inspannende klus. Om het lichtgewicht op vier wielen te houden mocht de concentratie geen moment verslappen.

De ontlading was dus groot toen het team in Adelaide als eerste over de finish kwam. De kurken van de champagneflessen knalden in het rond terwijl de studenten elkaar juichend in de armen vielen.

Puntentelling
Op zaterdag gaat de jury aan het rekenen, want in de competitie voor gezinsauto's telt niet alleen de volgorde van binnenkomst. Ook de efficiëntie-score van de zonneauto’s telt mee. Die wordt berekend aan de hand van het aantal inzittenden per kilometer en de hoeveelheid verbruikte energie in kWh. Om te voorkomen dat de zonneauto's energie besparen door een lage snelheid te kiezen, geldt een tijdslimiet per etappe. Wie te laat binnenkomt, riskeert puntenaftrek.

Maar zoals het er nu uitziet, gaat de TU Eindhoven voor de vierde keer op rij met de eindzege er vandoor en kan Limburg vijf wereldkampioenen in de eregalerij opnemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen