Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten met zonneauto hebben wereldtitel bijna op zak

Geplaatst opzaterdag 19 oktober 2019 - 21:14

Hun zonneauto kwam vrijdag als eerste over de finish in het Australische Adelaide. Nu is het voor vijf Limburgse studenten even wachten op het juryrapport en dan mogen ze zich zondag wereldkampioen noemen.

De wereldtitel is nagenoeg zeker voor Evan Quadvlieg, Gijs Roelofs, Tim Beurskens, Dennis Struver en Martijn Ruijzendaal. De Limburgers maken deel uit van het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven.

Duizenden kilometers
Afgelopen week deden ze mee aan de Bridgestone World Solar Challenge, een race van ruim 3000 kilometer van Darwin naar Adelaide voor voertuigen op zonne-energie. Met hun Stella Era komen ze uit in de zogeheten Cruiser-klasse, een competitie voor gezinswagens waarin meerdere personen en bagage passen.

Lees ook: Een gezinsuitje op zonnekracht door Australië

Weersomstandigheden
Daar waar de studententeams uit Delft (auto in de fik) en Twente (hevige wind) de wedstrijd moesten staken, rolde de zonneauto uit Eindhoven ongestoord verder. "We wisten dat er harde tegenwind op komst was. Daarom hebben we een dag voor de storm met minder personen gereden en meer snelheid gemaakt. Dankzij die 'snelle' kilometers konden we het rustiger aan doen toen het eenmaal begon te waaien en hadden we minder last van de weersomstandigheden", laat Martijn Ruijzendaal weten.

Ontlading
De strateeg van het team deed daarmee een prima zet en was de concurrentie te slim af. De Stella Era voltooide de etappes ongeschonden en keurig binnen de tijd. Mede dankzij Dennis Struver uit Oirsbeek. Hij was een van de vier studenten die achter het stuur zaten. Vooral door de hevige windvlagen was dat een inspannende klus. Om het lichtgewicht op vier wielen te houden mocht de concentratie geen moment verslappen.

De ontlading was dus groot toen het team in Adelaide als eerste over de finish kwam. De kurken van de champagneflessen knalden in het rond terwijl de studenten elkaar juichend in de armen vielen.

Puntentelling
Op zaterdag gaat de jury aan het rekenen, want in de competitie voor gezinsauto's telt niet alleen de volgorde van binnenkomst. Ook de efficiëntie-score van de zonneauto’s telt mee. Die wordt berekend aan de hand van het aantal inzittenden per kilometer en de hoeveelheid verbruikte energie in kWh. Om te voorkomen dat de zonneauto's energie besparen door een lage snelheid te kiezen, geldt een tijdslimiet per etappe. Wie te laat binnenkomt, riskeert puntenaftrek.

Maar zoals het er nu uitziet, gaat de TU Eindhoven voor de vierde keer op rij met de eindzege er vandoor en kan Limburg vijf wereldkampioenen in de eregalerij opnemen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen