Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten gezondheidswetenschappen leren van patiënten

Geplaatst opwoensdag 24 oktober 2018 - 7:00

Studenten van de opleiding gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht hebben de afgelopen acht weken intensief contact gehad met een groep patiënten. Het doel was beter te leren hoe ze met zieke mensen moeten omgaan.

"Die mensen hebben iets te vertellen, daar moet je naar luisteren", zo zegt Nyncke de Jong, die het project coördineert.

Leuker dan boeken
"Als je die mensen nog nooit hebt gesproken, weet je niet hoe het eraan toe gaat", vertelt tweedejaars studente Meggie Derks. "Je weet niet wat ze echt voelen. Je kunt dat allemaal wel aannemen van studies, maar het is veel leuker om het te zien in het echt. Ik denk dat je daar veel meer van leert dan dat je alleen maar uit de boeken haalt."

Meggie werkte met Jos Lotz uit Stein, die lijdt aan de spierziekte PLS. Studenten hadden daarnaast onder meer contact met ouders die een kind verloren, met patiënten met een autismestoornis en mensen met post-traumatische stress.

Echte mensen
"Communicatie is belangrijker dan vroeger. Nu zijn patiënten veel mondiger. Hoe ga je daar mee om, dat moet je leren", aldus Nyncke de Jong. "Het is veel meer dan een ontmoeting, het is acht weken intensief met elkaar omgaan. Het is een project met echte mensen, en dat wordt erg gewaardeerd. Zowel van de kant van de studenten, als van de patiënten. Die worden echt gehoord."

Een reportage over het project aan de Universiteit van Maastricht is op 31 oktober te zien op de online platforms van L1 en de Provincie Limburg in de serie #WijZijnLimburg.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen