Studenten van de opleiding gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht hebben de afgelopen acht weken intensief contact gehad met een groep patiënten. Het doel was beter te leren hoe ze met zieke mensen moeten omgaan.
"Die mensen hebben iets te vertellen, daar moet je naar luisteren", zo zegt Nyncke de Jong, die het project coördineert.
Leuker dan boeken
"Als je die mensen nog nooit hebt gesproken, weet je niet hoe het eraan toe gaat", vertelt tweedejaars studente Meggie Derks. "Je weet niet wat ze echt voelen. Je kunt dat allemaal wel aannemen van studies, maar het is veel leuker om het te zien in het echt. Ik denk dat je daar veel meer van leert dan dat je alleen maar uit de boeken haalt."
Meggie werkte met Jos Lotz uit Stein, die lijdt aan de spierziekte PLS. Studenten hadden daarnaast onder meer contact met ouders die een kind verloren, met patiënten met een autismestoornis en mensen met post-traumatische stress.
Echte mensen
"Communicatie is belangrijker dan vroeger. Nu zijn patiënten veel mondiger. Hoe ga je daar mee om, dat moet je leren", aldus Nyncke de Jong. "Het is veel meer dan een ontmoeting, het is acht weken intensief met elkaar omgaan. Het is een project met echte mensen, en dat wordt erg gewaardeerd. Zowel van de kant van de studenten, als van de patiënten. Die worden echt gehoord."
Een reportage over het project aan de Universiteit van Maastricht is op 31 oktober te zien op de online platforms van L1 en de Provincie Limburg in de serie #WijZijnLimburg.