Overslaan en naar de inhoud gaan

'Studenten die blowen, zijn slechter in wiskunde’

Geplaatst opwoensdag 25 januari 2017 - 7:22

Studenten die betere resultaten willen halen voor wiskunde, kunnen maar beter stoppen met blowen. Dat concluderen economen op basis van een studie in Maastricht.

De gemeente Maastricht nam in 2011 een rigoureuze maatregel om drugstoeristen te weren: alleen Nederlanders, Duitsers en Belgen kregen nog toegang tot de dertien coffeeshops in de stad. Studenten uit andere landen die een jointje wilden halen, hadden pech.

Beter af
Hoewel: zij zijn juist beter af met dit besluit, zo concluderen twee economen, Olivier Marie van de Universiteit Maastricht en Ulf Zölitz van IZA Bonn. De twee bestudeerden de studieresultaten van ruim 4000 studenten vóór en na de invoering van de maatregel.

Slagingskans
De uitkomsten liegen er niet om.
Om te beginnen: de slagingskans van jongeren die niet meer welkom waren in de coffeeshop, lag bij tentamens 5 procent hoger dan jongeren die wel een toegangspasje hadden. Laagvliegers, die relatief vaker blowen, profiteerden nog meer: hun slagingskans lag 7,6 procent hoger. Niet-blowende studenten zagen hun cijfers voor wiskundige vakken omhoog gaan.

Sterke wiet
Volgens onderzoeker Olivier Marie speelt een rol dat in Nederland de wiet vrij sterk is; het
THC-gehalte ligt hier twee tot drie keer hoger dan in andere landen. "Softdrugs hebben sowieso een negatief effect op het brein. Hoe hoger het THC-gehalte hoe schadelijker."

Serieuze uitkomsten
Onderzoeker Marie snapt dat buitenlandse studenten via vrienden of straatdealers alsnog aan cannabis konden komen, maar hij vermoedt dat de verschillen tussen de twee groepen dan niet zo groot zouden zijn. "Studenten die niet meer naar de coffeeshop konden, gaven aan de stof beter te begrijpen en zich meer gemotiveerd te voelen in de schoolbanken. Dat zijn hele serieuze uitkomsten."

Maar zouden hun studieresultaten ook niet verbeteren doordat ze minder tijd doorbrachten in de coffeeshops en dus meer tijd hadden om te studeren? Nee, zegt Marie resoluut: "In de online evaluaties gaven de studenten expliciet aan dat ze niet meer tijd zijn gaan besteden aan hun studie."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen