Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten blijven steeds vaker thuis wonen

Geplaatst opdonderdag 3 december 2015 - 11:00

Studenten kiezen er steeds vaker voor om langer thuis te blijven wonen. Het aantal Maastrichtse studenten die thuis blijven wonen, stijgt al enkele jaren.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Universiteit Maastricht
Volgens de DUO wonen landelijk zeven op de tien studenten bij hun ouders. Voor studenten aan de Universiteit Maastricht (UM) ligt dat aantal flink lager. Op 1 januari 2015 woonde namelijk 41,5 procent van de studenten bij hun ouders of verzorgers. Een meerderheid van 57,4 procent van de Maastrichtse studenten woonde op dat moment op zichzelf.

Het aantal studenten aan de UM dat thuis blijft wonen, stijgt al een aantal jaar. In 2012 woonde slechts 34 procent bij hun ouders, een jaar later was dit 37,2 procent en in 2014 steeg dit aantal naar 38,8 procent.

Zuyd Hogeschool
Ook het percentage studenten aan de Zuyd Hogeschool dat thuis blijft wonen, is de afgelopen jaren flink gestegen. Op 1 januari van dit jaar woonde 66,4 procent van de studenten thuis; in 2012 was dit nog 58,1 procent.

De belangrijkste reden om thuis te blijven wonen, is de hoge kosten. Vooral nu de basisbeurs afgeschaft is, kiezen studenten ervoor om langer 'bij pap en mam' te blijven.

Bekijk op de kaart de cijfers per mbo-, hbo- en wo-instelling in Limburg*.

* Op de kaart tonen we het percentage in- en uitwonende studenten per mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstelling op de peildatum (1 januari 2015). Particuliere opleiding staan niet weergegeven. De onderwijsinstellingen staan op de locatie van hun hoofdvestiging; de gegevens zijn niet beschikbaar per onderwijslocatie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minder studenten voor Zuyd Hogeschool
Voormalig hotel Heerlen wordt onderkomen voor studenten
Terugblik op de introductieweek in Maastricht
Introductiefestival INKOM verwelkomt recordaantal studenten
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen