Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten blijven steeds vaker thuis wonen

Geplaatst opdonderdag 3 december 2015 - 11:00

Studenten kiezen er steeds vaker voor om langer thuis te blijven wonen. Het aantal Maastrichtse studenten die thuis blijven wonen, stijgt al enkele jaren.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Universiteit Maastricht
Volgens de DUO wonen landelijk zeven op de tien studenten bij hun ouders. Voor studenten aan de Universiteit Maastricht (UM) ligt dat aantal flink lager. Op 1 januari 2015 woonde namelijk 41,5 procent van de studenten bij hun ouders of verzorgers. Een meerderheid van 57,4 procent van de Maastrichtse studenten woonde op dat moment op zichzelf.

Het aantal studenten aan de UM dat thuis blijft wonen, stijgt al een aantal jaar. In 2012 woonde slechts 34 procent bij hun ouders, een jaar later was dit 37,2 procent en in 2014 steeg dit aantal naar 38,8 procent.

Zuyd Hogeschool
Ook het percentage studenten aan de Zuyd Hogeschool dat thuis blijft wonen, is de afgelopen jaren flink gestegen. Op 1 januari van dit jaar woonde 66,4 procent van de studenten thuis; in 2012 was dit nog 58,1 procent.

De belangrijkste reden om thuis te blijven wonen, is de hoge kosten. Vooral nu de basisbeurs afgeschaft is, kiezen studenten ervoor om langer 'bij pap en mam' te blijven.

Bekijk op de kaart de cijfers per mbo-, hbo- en wo-instelling in Limburg*.

* Op de kaart tonen we het percentage in- en uitwonende studenten per mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstelling op de peildatum (1 januari 2015). Particuliere opleiding staan niet weergegeven. De onderwijsinstellingen staan op de locatie van hun hoofdvestiging; de gegevens zijn niet beschikbaar per onderwijslocatie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minder studenten voor Zuyd Hogeschool
Voormalig hotel Heerlen wordt onderkomen voor studenten
Terugblik op de introductieweek in Maastricht
Introductiefestival INKOM verwelkomt recordaantal studenten
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen