Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten blijven steeds vaker thuis wonen

Geplaatst opdonderdag 3 december 2015 - 11:00

Studenten kiezen er steeds vaker voor om langer thuis te blijven wonen. Het aantal Maastrichtse studenten die thuis blijven wonen, stijgt al enkele jaren.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Universiteit Maastricht
Volgens de DUO wonen landelijk zeven op de tien studenten bij hun ouders. Voor studenten aan de Universiteit Maastricht (UM) ligt dat aantal flink lager. Op 1 januari 2015 woonde namelijk 41,5 procent van de studenten bij hun ouders of verzorgers. Een meerderheid van 57,4 procent van de Maastrichtse studenten woonde op dat moment op zichzelf.

Het aantal studenten aan de UM dat thuis blijft wonen, stijgt al een aantal jaar. In 2012 woonde slechts 34 procent bij hun ouders, een jaar later was dit 37,2 procent en in 2014 steeg dit aantal naar 38,8 procent.

Zuyd Hogeschool
Ook het percentage studenten aan de Zuyd Hogeschool dat thuis blijft wonen, is de afgelopen jaren flink gestegen. Op 1 januari van dit jaar woonde 66,4 procent van de studenten thuis; in 2012 was dit nog 58,1 procent.

De belangrijkste reden om thuis te blijven wonen, is de hoge kosten. Vooral nu de basisbeurs afgeschaft is, kiezen studenten ervoor om langer 'bij pap en mam' te blijven.

Bekijk op de kaart de cijfers per mbo-, hbo- en wo-instelling in Limburg*.

* Op de kaart tonen we het percentage in- en uitwonende studenten per mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstelling op de peildatum (1 januari 2015). Particuliere opleiding staan niet weergegeven. De onderwijsinstellingen staan op de locatie van hun hoofdvestiging; de gegevens zijn niet beschikbaar per onderwijslocatie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Minder studenten voor Zuyd Hogeschool
Voormalig hotel Heerlen wordt onderkomen voor studenten
Terugblik op de introductieweek in Maastricht
Introductiefestival INKOM verwelkomt recordaantal studenten
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen